Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak, Kocaeli Uluslararası Öğrenci Derneği (KİSA) Başkanı Mehmet Baydemir, yönetim kurulu üyeleri ve yabancı uyruklu öğrencileri makamında ağırladı. Samimi bir ortamda gerçekleşen ziyarette Başkan Vekili Özak, Kocaeli'deki değişimi Kocaeli Üniversitesi'nde eğitim gören yabancı uyruklu öğrencilerden dinledi.
Kocaeli Üniversitesi'nde eğitim gören yabancı uyruklu öğrenciler Kocaeli'nin hızlı bir değişim içerisinde olduğunu söylediler. Bundan 4 yıl öncesi ile şimdiki durumun çok farklı olduğunu söyleyen öğrenciler, Umuttepe yolunun bile bu değişimi çok güzel anlattığını söyledi. Yapılan hizmetleri yerel gazetelerden takip ettiklerini söyleyen öğrenciler, yeşil miktarının arttığını ve arıtma tesisleri ile Körfezin temizlenmesinin güzel gelişmeler olduğunu belirtti.
Kocaeli'nin sanayi kenti olmasının büyük bir avantaj olduğunu vurgulayan öğrenciler, aynı zamanda yeşilin ve mavinin bir arada olmasının da kendilerini etkilediklerini belirtti. Kocaeli'de bulunmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade eden öğrenciler, kentin avantajlarından yararlanarak ülkelerine hizmet etmek amacında olduklarını kaydettiler.
KİSA yönetimi ile yabancı uyruklu öğrencileri misafir eden Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak ise Kocaeli Üniversitesi'nde eğitim gören yabancı uyruklu öğrenci sayısının tüm öğrenciler içerisinde yüzde 1'e tekabül ettiğini belirterek, bunun Kocaeli gibi bir kent için yeterli olmadığını vurguladı.
Dünyanın değiştiğini belirten Başkan Vekili Özak, "Ülkeler eskisi kadar birbirine uzak değil. İletişimin gelişmesiyle farklı ülkedeki insanlara ulaşmak çok kolay. Herkes birbirine neredeyse akraba oldu. Bunun zenginliğe dönüşmesi lazım. Her zamanda bundan faydalanmak lazım. Tabi sizin buna büyük katkı sağlamanız gerekiyor. Karşılıklı iletişimle dostluğumuzun pekiştirilmesinde büyük fayda var" şeklinde konuştu.
Kocaeli'de gerçekleştirdikleri yatırımları anlatan Başkan Vekili Özak, "Kocaeli geneline 5 milyon ağaç diktik. Yeşil alan miktarını 10 katına çıkardık. 1000 kilometre yürüyüş yaptık. Gezilecek çok sayıda güzel mesire alanımız var. Çok fazla spor alanımız var. Öğrencilerin tercih edebileceği bir kent haline getirdik Kocaeli'yi. Kocaeli küçük bir şehir ama her şey var. Sanayi, turizm, tarih ve eğitim şehri aynı zamanda" ifadelerini kullandı.
KİSA'nın 2012 yılının Ekim ayında kurulduğunu belirten KİSA Başkanı Mehmet Baydemir ise farklı ülkelerden gelerek Kocaeli'de eğitim gören öğrencileri kente kazandırmak, sosyo-kültürel ihtiyaçlarını karşılamak ve ülkelerine döndüklerinde Türkiye'nin birer gönüllü elçisi olmalarını sağlamak amacıyla böyle bir çalışmayı başlattıklarını vurguladı. Şehir içi ve şehir dışı gezileriyle öğrencileri kaynaştırdıklarını belirten Baydemir, düzenledikleri 'Ülke Tanıtım Günleri'yle farklı ülkelerden farklı kültürlerin bir araya geldiğini söyledi.
Baydemir, "KİSA olarak düzenleyeceğimiz bir diğer etkinlik de 'Uluslararası Öğrenci Buluşması'. 4-5 Mayıs tarihlerinde düzenleyeceğimiz Öğrenci Buluşması'nda uluslararası öğrencilerimiz kendi kültürlerini tanıtma fırsatı bulacaklar. Yaklaşık 25 ülkenin katılmasını hedeflediğimiz bu buluşmada yöresel giysiler, yöresel eşyalar, yöresel müzikler yer alacak. Açılacak ülke stantlarında ülkeye ait harita, amblem ve fotoğraflar yer alacak. Ayrıca kurulacak olan sahnede yine folklor gösterileri yapacak olan öğrencilerimiz şarkılar da söyleyecek" dedi.
(MA-MA)

31.01.2013 12:10:41 TSI

Editör: Wan Haber