Van’da geçtiğimiz yıl yaşanan deprem felaketinde yıkılan Kazım Karabekir Lisesi’nin yerine yapılan ‘Telia Sonera Anadolu Lisesi’nde önceki gün garip bir gelişme yaşandı. Okulda ders esnasında sınıf sınıf gezen ve ‘spor parası’ adı altında öğrencilerden para toplayan öğretmenler, para vermeyen öğrencileri dersten attı. Konu ile ilgili görüş aldığımız Mille Eğitim Müdürlüğü yetkililer bu paranın toplanmasının yasal olmadığını ve dersten atılmaya neden olamayacağını söylerken, aynı okul öğretmenleri ikinci gün de öğrencileri tehdit etmeye devam etti.

 

Geçtiğimiz yıl yaşanan deprem felaketinden en büyük yarayı alan Van’daki eğitim-öğretim kurumları bir taraftan yapılan yardımlar ve hükümet yatırımları tarafından toparlanmaya çalışırken, bir taraftan da bireysel uygulamalar yüzünden zedelenmeye devam ediyor. Önceki gün yıkılan Kazım Karabekir Lisesi’nin yerine yapılan Telia Sonera Lisesi’nde yaşanan olay da bu durumu kanıtlayan cinsten. Okulun beden eğitimi öğretmeni ders esnasında öğrencilerden ‘spor parası’ adı altında para toplamak istedi, o esnada para veremeyen öğrencileri ise dersten atıp, öğrencileri yok yazdı. Parayı veremeyen birçok öğrenci soğuk havada dersin bitmesini bekledi. Öğrencilerin anlattıklarına göre olay şöyle gelişti; Lise beden öğretmenleri, öğrencilerden ellerindeki liste ile spor parası adı altında para istedi. Daha önce birkaç kez daha bu parayı talep eden öğretmen ders esnasında öğrencilerden istediği 5 TL’lik parayı veremeyince öğrencileri dersten atıp yok yazdı.

 

MİLLİ EĞİTİM YETKİLİLERİ: BU PARA YASAL DEĞİL!

 

Olaydan sonra görüş aldığımız Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise, okulda böyle bir paranın zorunlu olarak toplanması gibi bir zorunluluk olmadığını, dersten atmaya da sebep olamayacağını söyledi. Okul Aile Birliği bünyesinde gönüllülük esasında dayanan paralar toplanabileceğini söyleyen Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilisi, öğretmenlerin davranışlarının da tasvip edilmeyecek davranışlar olduğunu ve öğretmenlerin böyle bir hakkı bulunmadığını söyledi.

 

“ZATEN DERSANEYE GİDEMİYORUZ”

 

Öte yandan gazetemize konuşan öğrenciler, “Hoca elinde isim listesi ile geldi ve para vermediğimiz için bizi dersten attı. Biz zaten Dershaneye gidemiyoruz. Bu yıl son sınıfız ve okulda bir şeyler öğrenmek için çabalıyoruz. Hoca bizi para vermediğimiz için dersten attı ve yok yazdı. Bu tür uygulamalar yüzünden velilerimize karşı da zor durumda kalıyoruz. Sonra da okula gitmediğimiz için velilerimiz uyarılıyor. Bugün maruz kaldığımız uygulamadan dolayı mağdur edildiğimizi düşünüyoruz. Lütfen yetkililer gerekeni yapsın.” Dedi.

 

“TEHDİTLER İKİNCİ GÜNDE DEVAM ETTİ”

 

Öğrenciler bir önceki günün şokunu yaşarken bu kez de başka bir öğretmen tarafından tehdit edildi. Öğrencilerin iddiasına göre sınıfa gelen okulun başka bir öğretmeni tarafından tehdit edildiklerini söyledi. Öğrenciler, sınıfa gelen öğretmenin “neden öğretmen arkadaşımı şikâyet ettiniz. Spor paralarını vermezseniz ne benim nede beden eğitimi dersinden geçemezsiniz” diyerek tehdit ettiğini belirtti. (Şehrivan)

Editör: Wan Haber