Günümüzde birçok kişinin şahsına ait bir web sitesi var. Bu web siteleri ile kendilerini ve yaptıkları işi dünyaya tanıtıyorlar. Örneğin bir sanatçı önce gidip kendisine bir web sitesi yaptırıyor. Sonra yaptığı eserlerin fotoğraflarını bu web sitesine yükleyip, siteyi yayınlatıyor. Bu noktadan sonra yaptığı sanat eserlerini sadece ülkesine değil, bütün dünyaya açmış oluyor. Dünyanın her yerinden sanat meraklısı kişiler onun eserleri ile ilgilenmeye başlıyor. Durum bu olunca eserlerine daha çok teklif geliyor. Daha çok teklif ile daha çok eser satıyor ve daha çok para kazanıyor. Ayrıca dünyaca tanınan bir sanatçı olma yolunda da emin adımlarla ilerlemeye başlıyor. İşte bu ve bunun gibi örneklerden dolayı web siteleri, kendini daha çok insana tanıtma amacı güden herkes için vazgeçilmez bir araç.

Web tasarım ile bir şirketin isteği ya da müşterinin şahsi talebi doğrultusunda tasarımlar hazırlıyor. Web sayfası tasarımıbir kişinin elinden çıkabileceği gibi, bu konuda profesyonel bir şirketin elinden de çıkabiliyor. Yaşadığımız dünyada bu iş için kurulmuş birçok şirket mevcut. Bu şirketler kendileri ile çalışmak isteyen tasarımcıları şirketlerine dahil ediyor ve onlara iş yönlendiriyor. Tasarımcılar ise müşterinin talebi doğrultusunda, kendilerinden istenilen web sitesine özel bir tasarım yapıyorlar. Bir de Web sayfası tasarımıyapan freelancer dediğimiz tasarımcılar mevcut. Bunlar ise her hangi bir şirkete bağlı olarak çalışmıyorlar. Genellikle ellerinde kendilerine ait hazır bir portfolyo bulundururlar. Her hangi biri yaptıracağı web sitesi için tasarımcı aradığında ona bu portfolyoyu gönderirler. Portfolyoyu inceleyen iş veren, tasarımcının iyi olup olmadığına karar verip tercihine göre işi veriyor ya da vermiyor. Freelancer tasarımcı şayet işe alınırsa tasarımı tek başına tamamlıyor ve iş bittiğinde parasını alıyor.

Web sayfası tasarım günümüzde kendini çok daha ileri boyutlara taşımıştır. Artık birçoküniversitede bu mesleği öğreten bölümler var. Böylelikle yeni nesil tasarımcılar daha iyi bir eğitim almış oluyor, buna karşılık web sayfası tasarımı kalitesi de her geçen gün daha da artıyor. Üniversitelerin bu tür bölümlerinden mezun olan kişiler alanlarında kalifiye eleman olarak görülüyor ve daha kolay iş bulup, daha yüksek meblağlar  kazanıyorlar. Bunun yanı sıra bir de web sitesi tasarım ödülleri var. Ödülleri dağıtan kuruluşa bağlı olarak, her ay ya da her yıl düzenli olarak dünyanın en iyi tasarımına sahip web siteleri seçilerek ödüllendiriliyor. Bu da web sitesi tasarımcılarını bambaşka bir rekabetin içerisine sokuyor. Şayet bu ödüllerden birini kazanmak isteyen tasarımcı ya da şirket, yaptığı işe daha sıkı sarılıyor ve ortaya muazzam işler çıkartıyor. Sonuç olarak gelişen internet dünyası ile beraber web sitesi tasarımcılığı, günümüzün önde gelen meslekleri arasında yer alıyor.

Editör: Wan Haber