Düzenlediği basın toplantısında konuşan Feridun Irak, VOTAŞ ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Kamuoyunun gündemini meşgul eden VOTAŞ ile ilgili spekülasyonlara da cevap veren Irak, Van’da birçok projeye imza atarak başarıya ulaştırdığını ifade etti.

Feridun Irak, bu memleketin sevdalısı olarak ekip arkadaşları ile birlikte ne yapabilirimin gayreti içerisinde olduklarını belirtti. Ticaret Sanayi Odası Başkanlığı yaptığı dönemde Vanspor’a da başkanlık ettiğini belirten Irak, “O dönem başarılı sezon geçirerek, bugünkü süper ligde top oynama hakkı elde ettik. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlık sırasında da geç olmuş bir yatırım olarak Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulması çalışmasını dönemin valisi ve belediye başkanıyla el ele vererek Van’a kurduk. Aynı yıllar içerisinde Türkiye’de 20 ilde hizmet veren KOSGEB İdaresi Başkanlığı’nın da Van’da kuruluşunu sağladık. Bugüne kadar KOSGEB Van’a 500 milyon liradan fazla kaynak aktarmış durumda. Yine o yıllarda ilk ticaret ve sanayi fuarını başlattık. Bunları yaparken, en önemlisi VATBO’nun kurulması için Bakanlığa müracaat ederek, kuruluş izni istedim. Kuruluş izni geldiğinde 1999 yılında 14 arkadaşımla yola çıktık. Bu arkadaşımla bunu gerçekleştirdik. Kurulumu bile çevredeki illere baktığınızda Van’da kurulması gecikmiştir. Ama yinede bize nasip oldu, kazandırdık. 12 yılda yapmış olduğumuz projelerle Türkiye’de 120 borsa içinde ilk 20’e girdik. Yaptığımız projeler; seracılık, yeni yapmış olduğumuz hizmet binasının yerinde. Yine Van’a has gümüş işleme sanatı olan savat işlemeciliği konusunda atölyeler kurup eğitimler verdik. Van Gölü’nde güvenli yolculuk adı altında göl üzerinde yüzlerce tekne bulunmakta. Bu tekneler kışın balık, yazın turizme çalışıyorlar. Onlara eğitimler vererek, uluslar arası geçerliliği olan belgeler kazandırdık. Girişimcilikte bu gibi projelerimiz oldu” dedi.

“ANONİM ŞİRKETİN HİSSELERİNİ 49 YILLIĞINA BÜYÜKŞEHİRE DEVRETTİK”

Tüm projelerinin içerisinde hepsinden büyüğü ve önemlisi Organize Hayvancılık Bölgesi Projesi olduğunu vurgulayan Irak, “Bu projemizde 9 bin 500 dönüm araziyi ilk önce VATBO’ya mal ettik. Satın aldık. Türkiye’de hiçbir meslek kuruluşuna nasip olmayan bir varlıktır. 9 bin 500 araziye sahip olan tek meslek kuruluşudur. Satın aldığımız zaman burada damızlık sığır süt işletmeciliği tesisleri kuracağımızı, sulanabilir arazide tarım yapacağımızı, meyvecilik yapacağımızı taahhüt ettik ve projeye başladık. Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın da ortağı bulunduğu bir anonim şirketi kurarak, vatandaşa çağrıda bulunduk. Buyurun gelin böyle bir proje yapacağız, ortak olmak isteyenlere çağrıda bulunduk. Vermiş olduğumuz sürenin sonunda gelen arkadaşlarımızla iş adamlarımızla bu şirketi kurarak yatırıma başladık. Sonuçta taahhüt ettiğimiz süt sığırcılığı işletmeciliği, meyveciliği, tarımsal faaliyetleri başlattık, devam ettirdik ve bugüne kadar da devam ediyor durumdadır. Arazinin sulanabilir 4 bin dönümlük bölümüne pivotlarla sulama sistemleri kurduk ve bu çok modern sulama sistemleridir. 9 pivot kurduk ve her biri bir tur attığında 400 dönüm araziyi sulayabilmektedirler. 10 bin meyve ağacı diktik. Her bir ağacın altına damla sulama sistemlerini kurduk. İşletmelerimiz faal hale getirildi. Daha sonra Avustralya’da hayvan ithalatı gerçekleştirdik ve faaliyete başladık. Gelmiş olduğumuz noktada bu şirketin daha da güçlendirilerek, daha da büyütülerek faaliyetlerine devam etmesi konusunda arkadaşlarımızla hep görüş alışverişinde olduk. Nihayet bir çatı kuruluş altında bunun yeniden sermayesinin güçlendirilerek, ilk önce VATBO’ya teklif ettik, bu şirketi yeniden yapılandıralım, yeniden bir yapıya kavuşturarak, yatırımları büyütmenin yollarını arayalım dedik. Kendileri bunu düşünmediklerini söylediler. Daha sonra Van TSO ile görüştük, onlarda kendi üstlerine düşecek her türlü görevi yerine getireceklerini, böyle bir yatırımı mutlaka önemsediklerini, bunun için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini söylediler. Bunun yanı sıra biz büyükşehir belediyemizle de bu görüşmeleri sürdürüyorduk. İmkanlarının çok daha fazla olmasından dolayı Van Büyükşehir Belediyesi’ne bu yatırımın hisselerini devretmiş bulunmaktayız. Onların da bunu sahiplenmesinin tek nedeni büyütebilmek, ileriye götürmek, daha büyük istihdam alanları oluşturmak maksadıyladır. Biz bu işlemleri gerçekleştirdiğimiz zaman kamuoyuyla paylaşma gereği duyduk” ifadelerini kullandı.

“VOTAŞ; DOĞU, GÜNEYDOĞU VE KARADENİZ’İN EN BÜYÜK YATIRIMIDIR”

Bu kuruluşun Van’daki iş adamlarının bir araya gelerek VATBO’nun önderliğinde gerçekleştirmiş olduğu yatırım olduğunu dile getiren Irak, “Bu yatırım kendi sektöründe Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerinin de dahil olmak üzere en büyük yatırımıdır. Kendi sektöründe en büyük yatırımdır. Önümüzdeki süreçte de bu kadar büyük bir yatırımın da bir başka ilde veya bir başkaları tarafından gerçekleştirileceğini de hiç sanmıyorum. 9 bin 500 dönüm arazi üzerinde başlatılmıştır. Daha sonra 5 bin 500 dönüm arazi VATBO tarafından geri talep edilmiştir. Kendileri yeni yatırımlar yapmak istedikleri yönünde talipleri olmuştur. 5 bin 500 dönüm arazi kendilerine iade edilmiştir. Geriye kalan 4 bin dönüm arazide faaliyetler devam etmektedir. Çok büyük, çok önemli, çok güzel bir yatırımdır. Büyükşehir belediyemizin göstermiş olduğu ilgiden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Bu projeyi daha ileriye taşıyacakları konusunda hiç kuşkum yoktur. Gerçekten doğuda parlayan bir yıldız olacak, hayvancılık sektörü Van için son derece önemli bir sektördür, olmazsa olmaz bir sektördür. Hayvancılık için en ideal ildir Van, Türkiye’de. Bu örnek bir yatırımdır. Bu yatırımı yaparken, kurum kuruluşlarla hep muhataplığımız olmuştur. Elinden gelen desteği sunan tarım il müdürlüğü ve Tuşba İlçe Tarım Müdürlüğü, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı ellerinden gelen her türlü katkıyı sunmuşlardır. Bu proje 20 milyon TL’lik, eski parayla 20 trilyon liralık bir yatırım gerçekleşmiş durumda. Bunun 6 trilyon lirasını ortaklar kendi ceplerinde koymuşlardır. 10 trilyon TL’ye yakın Ziraat Bankası ve diğer bankalardan kredi kullanmışlardır. Geriye kalan 3 trilyon civarında bir parada teşviklerden faydalanılmıştır. Yani paranın büyük bölümünü, neredeyse yüzde 85’ini ortaklar kendi kaynakları ile borçlanarak yapmışlardır. Ellerini taşın altına koymuşlardır. Bu borçlanmalar yapılırken, Ziraat Bankası’nın borçlanması teşvik kapsamındadır. Borç alıyorsunuz ama faizleri düşüktür. Bu bir teşviktir. Mesela borçlanma olduğu zaman bölge koordinatörü ile sorun yaşanmıştır. Bunu da ifade etmekten hiç çekinmeyeceğim. Bakanlar Kurulu’nun vermiş olduğu bir desteği, krediyi zamanı gelmeden önce talep etmenin yollarını arayabilmiştir. Halbuki olması gereken, bölgede böylesi bir yatırımı gerçekleştirenlere, elden geldiğince destek verilmesidir” şeklinde konuştu.

“ARAZİNİN TAMAMI VATBO’NUN MÜLKÜDÜR”

Arazinin tamamı VATBO’nun mülkü olduğunu da sözlerine ekleyen Irak, “2006’nın başlarında oda başkanıyken, 9 bin 500 arazinin parasını ödeyerek VATBO’ya mal etmişizdir. VATBO mülkü aldıktan sonra kurulan anonim şirketini 49 yıllığına kiraya vermiştir. Bu kira işleminin 5 bin 500’lük dönümü geri alınmıştır. 4 bin dönümde de bu faaliyetler devam etmektedir. Mülkün satışı söz konusu değil, mülk borsasınındır. O mülkün kiracısı olan anonim şirketin hisseleri belediyeye devredildi. Büyükşehir belediyesinin kuruluşu olan şirkete verildi. Biz 1 milyon 700 bin TL’ye satın aldığımız araziyi 2 milyon TL’ye kiraya verdik. Satın almadan daha çok kiraya verdik. Van Büyükşehir Belediyesi’nin her ne kadar siyasi partilerinin seçime kalıtımı ile oluşur olsa bile, oy kullanmanın ertesi günü hangi parti yerel yönetimi kazanmışsa o belediye artık hepimizin belediyesidir. O yüzden ben belediyelere siyasi kimlikler gözüyle bakmıyorum. Kaldı ki bu işe gönlünü veren belediyenin bu işi başaracağına ben yürekten inanıyorum. Çok önemsiyorlar, çok önem veriyorlar, belediye için de fevkalade önemli bir yatırımdır. Müthiş bir yatırımdır. Ben belediyenin başaracağına inanıyorum, kaldı ki hepimizde elimizden gelen desteği sunmak durumundayız. Önemli olan Van’ın yatırımları kazanmasıdır, katma değer oluşturmasıdır. Tüketen bir il konumunda, üreten il konumuna geçmemizdir. Birçok yatırımın altında imzası olan bir kardeşiniz olarak kolay değil, bir işin nasıl olmayacağını söyleyenler, nasıl olacağını söyleyenlerden çok fazla” dedi.

“İFLAS OLSAYDI BANKALARIN TAKİBİ VE İCRALARI OLURDU”

İflas olduğu yönündeki sözlere de açıklık getiren Irak, “Bir tek kuruş günü geçmiş ödemesi yoktur VOTAŞ’ın. İflas olsa bankaların takibi olur, icraları olur. Yuvarlak rakamları söylüyorum. Aşağısını söylüyorum en az 4 milyon TL eski parayla 4 trilyon TL bankalara ana para ve faizi ile birlikte günü gününe yatırılmıştır sektirilmeden. Bu konuşanlara şunu söylüyorum, bu projeleri birilerin eleştirebilmesi için birileri derken iş dünyası ve meslek kuruluşlarına söylüyorum. Meslek kuruluşlarının yöneticilerine, bu projeyi eleştirebilme hakkını ancak şu şekilde elde ederler, bir tek tane proje gerçekleştirirler, çıkarlar derler ki, ‘Ben senden iyisini yaptım’ biz 9 bin 500 dönüm arazide böylesi bir yatırımı gerçekleştirdik. Bunu eleştirilenlerin yarısı büyüklükte ve yarısı kapasitede bir proje gerçekleştirsinler, sonra gelsinler bizi eleştirsinler. İddia ediyorum, yarısı değil, 4’te 1’i, 10’da 1’i büyüklükteki çok da boş konuşanlar gerçekleştiremezler. Onların sadece bir görevleri var bu memlekette konuşmak. Sadece konuşurlar başka bir iş yapamazlar” ifadelerini kullandı.

Editör: Wan Haber