Volkswagen’in ABD’de dizel araçların emisyon testlerinin sonuçlarını çarpıttığı ortaya çıkmış, hileli yazılım içeren 11 milyon aracın geri çağrılıp onarılması kararlaştırılmıştı. Volkswagen (VW) hakkında ayrıca ABD Adalet Bakanlığı tarafından da dava açılmıştı.

Firmanın daha önce de ABD’de hileli yazılımla donatılmış VW marka dizel araç alanlara beş bin dolar tazminat ödeyeceği duyulmuştu.

BBC Türkçe'nin haberine göre, ABD Adalet Bakanlığı ile VW arasında varılan 15 milyar dolarlık anlaşmanın ise öncelikle hakimlerce onaylanması gerekiyor. Resmi açıklamanın bugün yapılabileceği belirtildi.

VW’nin ödeyeceği 10 milyar doların, ABD’deki yaklaşık 475 bin dizel aracın hileli egzoz emisyon yazılımlarının düzeltilmesi ya da araçların geri alınmasına harcanacağı da öğrenildi.

İddia edilen anlaşmaya göre VW her araç sahibine 10 bin dolara kadar tazminat ödeyecek. Araç sahiplerinin bu teklifi reddetme ve VW’e bireysel dava açma hakkı da olacak.

Cezanın kalan beş milyar doları da araçların çevreye verdiği zararı telafi etmeye yönelik projelere ve sıfır emisyon araştırmalarına fon olarak kullanılacak.

Bu arada Wolkswagen’in 2016’daki araç satışlarının önceki yıla göre yüzde beş düşmesi bekleniyor.

KAYNAK:DİKEN

Editör: Wan Haber