Cumhurbaşkanı Gül ve Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’ın da katıldığı Türk-Fransız İş Forumu’nda konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve DEİK Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Fransa ile ticareti hedef olarak konulan 20 milyar euronun da üzerine çıkarabileceklerini söylerken, özellikle vize ve taşıma kotası konusundaki engellerin kaldırılmasını istedi.

TOBB ve DEİK Başkanı M. Rİfat Hisarcıklıoğlu konuşmada Türkiye Fransa ilişkilerinin yaklaşık 500 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu belirterek, "Osmanlı döneminde Fransa, en önemli ticari ve stratejik partnerimiz konumundaydı. Ülkemizin kuruluş yıllarında da Fransız aydınlanması Türk modernleşmesinin esin kaynağı oldu" dedi.

Son yıllarda iki ülke arasındaki ticaret hacminin önemli oranda gelişmesinin de işbirliğinin bir göstergesi olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, her ne kadar küresel kriz ile darbe alsa da bugün itibariyle 14,5 milyar dolarlık bir ticaret hacmine sahip olunduğunu bildirdi. Karşılıklı yatırımların son derece önemli olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, Türkiye’deki Fransız yatırımlarının 7 milyar dolar seviyesinde olduğunu, bununla beraber, Türk şirketlerinin Fransa'daki yatırımlarının da 1,5 milyar dolarlara çıktığını söyledi.

"Dün Sayın Cumhurbaşkanlarımız bizlerin önüne yeni bir hedef koydu. Ticaret hedefimiz '20 milyar eurodur' dediler. Yani ticaret hacmimizi yaklaşık 2 katına çıkaralım dediler" diye konuşan Hisarcıklıoğlu, kendilerinin de İş Konseyi Başkanı Sani Şener, MEDEF’ten karşı kanat başkanı Jean Lemierre ve Fransa Odalar Birliği Başkanı André Marcon ile bu hedef için çalışmalarımıza başladıklarını duyurdu. M. Rifat Hisarcıklıoğlu, "Fransız iş dünyası ile Eurochambers yönetiminde de zaten çok yakın çalışıyoruz. Dostum Andre Marcon’a Türk iş dünyasına gösterdiği yakınlıktan ötürü bir kez daha teşekkür etmek istiyorum" ifadesini kullandı.

BİZ BU HEDEFE ULAŞIRIZ
M. Rifat Hisarcıklıoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: "Biz bu hedefe ulaşırız. 20 milyar euroyu da daha fazlasını da yaparız. İki tarafın da oldukça başarılı olduğu sektörler var. Vaktinizi almamak için tek tek bahsetmek istemiyorum, ama bu sektörlerde gerek ikili ilişkilerimizi geliştirebilir, gerekse Türk şirketlerinin rekabet üstünlüğü olan Ortadoğu, Orta Asya ve Afrika coğrafyasında ortak proje ve yatırımlar gerçekleştirebiliriz. Ama siyasi liderlerimizden bir talebimiz var. Lütfen önümüzdeki engelleri kaldırın. Bizler, Türk iş dünyası olarak, gümrük birliği felsefesine ters bir şekilde vize ve taşıma kotası engelleriyle karşılaşıyoruz. Yani, mal satacağız, ama seyahat özgürlüğümüz yok. Sattığımız malı göndereceğiz, ama taşıma özgürlüğümüz yok.

Bu doğal olarak ticaret hacmimizi de iş yapma hevesimizi de etkiliyor. Bakın bir örnek vereyim. Türk iş dünyası olarak geçtiğimiz yıl 83 milyar dolarlık makine-teçhizat yatırımı yaptık. Bunun önemli bir kısmını da ithal ettik. Ama maalesef Fransa bu pastadan yeterince pay alamadı. Çünkü, Fransa’ya gidemiyoruz. Siyaseten bürokratik engellerle karşılaşıyoruz.

Bu yaklaşım hepimize kaybettiriyor. Bakın 2001 yılına kadar Fransız şirketleri Türkiye’de birinci sıradaydı. Bugünse Fransız yatırımları yedinci sıraya gerilemiş durumda.

Yani 6 ülke Türkiye pazarında sizlerin önüne geçti. Yabancı yatırımlar içinde Fransa’nın payı yüzde 18’den yüzde 5’e düştü. İşte bunu tam tersine çevirip, yeniden ortak olmamız gerekiyor. Bunun için Sayın Hollande’ın ziyareti tarihi bir fırsat. Fransa’dan Türkiye’ye Cumhurbaşkanı düzeyindeki son resmi ziyaret, dönemin Cumhurbaşkanı Sayın Mitterand tarafından gerçekleştirilmişti. Neredeyse çeyrek asır sonra gerçekleştirdiğiniz bu ziyaret, eminim iş dünyasının bir çok sorununun ivedilikle çözülmesini sağlayacaktır."

Hisarcıklıoğlu, Fransa’nın 1789’la beraber tüm dünyaya yaydığı, "özgürlük, eşitlik, kardeşlik" sloganının hem Fransa bayrağının renklerini hem de devletin temellerini işaret etiğini hatırlattı. Hisarcıklıoğlu, "Biz bu değerleri benimseyen Fransa’nın, AB’ye üyelik sürecinde ülkemize, tarihçilere bırakılması gereken tarihi konuların tutsaklığından kurtulurcasına özgür, gelmiş ve gelecek tüm aday ülkelere davranıldığı gibi eşit, geçmişten gelen kadim dostluğumuza binaen kardeşçesine yaklaşacağına tüm kalbimizle inanıyoruz” diye konuştu.

Editör: Wan Haber