Komisyonu’nun merakla beklenen vize kararını bugün öğle saatlerinde kamuoyuna açıklaması bekleniyor. Karar öncesi Brüksel çevrelerinden alınan haberler, Komisyon’un Türkiye vatandaşlarına Schengen Bölgesi’nde vize muafiyeti tanınmasına koşullu onay vereceği yönünde.

Brüksel: Şartlar yerine gelmedi

AB Komisyonu, Türkiye vatandaşlarının Schengen Bölgesi’ne seyahatlerinde vize yükümlülüğünün kaldırılması için Türkiye’nin aralarında AB standartlarına uygun biyometrik pasaportların yürürlüğe girmesinin de bulunduğu 72 kriteri yerine getirmesini şart koşmuştu.

Komisyon’a göre, Türkiye henüz bu kriterlerin tümünü yerine getirmedi. AB kurumu, yerine getirilmeyen kriter sayısının 10’dan daha az olduğunu açıkladı. Bu nedenle AB Komisyonu’nun şimdilik vize muafiyetine yeşil ışık yakması; ancak nihai kararı Haziran’a bırakarak Türkiye’ye ek süre tanıması bekleniyor. Bu süre içerisinde AB üyesi ülkeler ve Avrupa Parlamentosu Komisyon’un sunacağı yasa teklifini incelerken, Türkiye ise eksik kalan kriterleri tamamlamak için zaman kazanmış olacak.

Türkiye ise vize muafiyeti karşılığında tüm AB üyesi ülkelerin vatandaşlarına vizesiz seyahat imkanı sağlamayı taahhüt etti. Türkiye, bu çerçevede Kıbrıslı Rumların vize yükümlülüğünün kaldırıldığını açıklamıştı.

Almanya ve Fransa ‘el freni’ mekanizması istiyor
Türkiye vatandaşlarının Schengen Bölgesi’ne vizesiz seyahat edebilmesi için, AB Komisyonu’nun yasa teklifinin Avrupa Parlamentosu’nun yanı sıra AB üyesi ülkelerin de onayını alması gerekiyor. AB ülkeleri içindeki rahatsızlıktan ötürü Almanya ve Fransa’nın gerekli görülen durumlarda vize muafiyetinin askıya alınabilmesini öngören ‘el freni’ mekanizmasını devreye sokmak istediği ortaya çıkmıştı. Ancak AB Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, bu uygulamaya karşı olunduğu belirtilmişti.

Ankara, AB ile Türkiye arasındaki mülteci anlaşması uyarınca Haziran ayında Geri Kabul Anlaşması’nın tüm hükümlerinin yürürlüğe konulması karşılığında Türkiye vatandaşlarına AB içinde vize muafiyeti sağlanmasını talep etmişti. Vize muafiyetinin yürürlüğe girmesi halinde, Türkiye vatandaşları Schengen Bölgesi’ne turist olarak 90 gün süreyle vizesiz giriş yapabilecek. (DW Türkçe)

Editör: Wan Haber