İsveç'teki kızı Ayşegül Ataca'nın telefonla gelen ölüm haberi üzerine kızının cenazesini teslim almak isteyen İzmirli baba Ragıp Ataca, vize engeline takıldı. Evlat acısını ikiye katlayan sürecin son bulmasını isteyen Ataca, Dışişleri Bakanlığı yetkililerine seslenerek yardım istedi.
1989 yılında kızı ve eşi ile birlikte İsveç'in Malmö kentine yerleşen ancak 5 yıl aradan sonra oturma izninin gerekli koşullarını sağlayamadığı gerekçesiyle ailesini bırakarak Türkiye'ye dönüş yapan Ragıp Ataca, 24 yaşındaki kızı Ayşegül Ataca'nın 11 Ocak günü ani bir telefonla öldüğü haberini aldı. Gelen haber üzerine yıkılan baba Ragıp Ataca, kızının cenazesini teslim almak için harekete geçti ancak vize engeline takıldığını kaydetti.
Eski eşi ve kızının İsveç'te ayrı yaşadıklarını ve kızının ikamet ettiği adreste İsveç polisi tarafından ölü bulunduğunun dışında hiçbir bilgiye sahip olmadığını ifade eden Baba Ragıp Ataca; "Kızımla en son yılbaşı akşamı görüştük. Telefonda sesinin sıkıntılı geldiğini anladım ve bunun üzerine kendisine moral mesajı attım. Ancak cevap gelmedi. En son 11 Ocak Cuma günü teyzesi kızımın kötü haberini ulaştırdı. Kızım nasıl öldü? Ne şekilde bulundu? Hiçbir bilgiye sahip değilim. Eşimle boşandığımız için kızım benim soyadımı kullanıyor ve benim vesayetimin altında. Benim iznimin dışında otopsi yapılmış ve defnedilmiş. Ancak nereye defnedildiği konusunda bile bir bilgim yok. Annesi ilaçlarla ayakta durduğu için sağlıklı görüşmelerde yapamıyoruz. Davet mektubu alamadığım için ve vize engeline takıldığım için kızımın cenazesini Türkiye'ye getiremiyorum. Çift vatandaşlık hakkına sahip olsa da kızım doğduğu topraklarda gömülmeli" dedi.
(AH-ÖK-Y)

28.01.2013 13:24:19 TSI

Editör: Wan Haber