Van Gölü Gazeteciler Cemiyeti'nin yazılı basın açıklaması şöyle: Van’da 23 Haziran 2016 günü etkili olan sağanak yağıştan sonra Tuşba ilçesine bağlı bazı mahallelerde meydana gelen sel felaketi sonrasında olayın basına yansıması ve belediyelerin haberlere verdiği tepki üzerine cemiyetimizden zorunlu bir açıklama yapma gereği duyulmuştur.

Bilindiği gibi Tuşba ve İpekyolu ilçelerinde meydana gelen sel felaketinde birçok mahallede ev ve işyerleri sular altında kalmış ve dere taşmasından kaynaklı bazı mağduriyetler de oluşmuştu. Van basınında da sel felaketi farklı şekillerde yer bulmuş, eleştirilen kurumların başında Tuşba Belediyesi yer almıştı. Yapılan haberler sonrası Tuşba Belediyesi, kendilerine yöneltilenler karşısında yazılı bir açıklama yapmış ve yaşanan sel felaketi konusunda tedbir alması gereken kurumların DSİ 17. Bölge Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi olduğunun altını çizmiştir.

Sorumlulukların kapsamlı bir şeklide dile getirildiği açıklamada haberi yapan gazetecilere yönelik olarak ise: “Tuşba Belediyesi’nin örnek belediyecilik çalışmalarını hazmedemeyen bir kısım terör yanlı basın mensuplarını kamuoyunun vicdanlarına sunar, taraflı bu mesnetsiz haberlere daha duyarlı olmalarını bekleriz.” sözlerine yer verilmiştir.

Vangölü Gazeteciler Cemiyeti (VGC) olarak, hem yayınlanan hem de belediyenin açıklamasına ‘gazeteci’ gözü ile bakıldığında Tuşba Belediyesince yayınlanan açıklamanın bir kez daha gözden geçirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.

Kentte görev yapan gazeteciler haber yapmadan geniş araştırmalar ve işleyiş ile ilgili hakimiyet konusunda muhakkak tedbirli ve temkinli davranmaları gerçeğini göz önünde bulundurmalı. Yanlış olduğu düşünülen bir haberde kurumlarında ‘tekzip’ ile düzeltme isteyebilecekleri hakkına sahip olduğunu hatırlatmak isteriz.

Bu noktada haber ile ilgili düzeltme hakkı bulunan Tuşba Belediyesi’nin bunu yapmak yerine ‘terör yanlısı gazeteci’ ibaresini kullanması doğru olmadığı gibi gazetecilikte ve kamuoyunda büyük hasarlar bırakabilecek bir dil kullanımıdır.

Hukuk temelinde karar verilmediği müddetçe ‘terör’ ibaresini gazetecilik ile bir araya getirerek kullanmak şüphesiz yanlış ve özür dilemeyi gerektirecek bir durumdur.

Bölgede ve kentimizde zor şartlarda görev yapan gazetecilerin, böylesi de sıkıntılı bir süreçte dikkatli olması gerektiği gibi kurumlarında bu konuda hassasiyet sergilemesi gerekmektedir. Ispatlanmadığı müddetçe gazeteciye ‘terörist’ yaftası yapıştırmak yapılan açıklamanın haklı da olsa boyutlarını gölgede bırakmış ve ‘talihsiz’ bir açıklama haline getirmiştir.

Bu nedenle Tuşba Belediyesi’nin açıklamasında yer verdiği sözlerinden dolayı söz konusu ‘terör yanlı basın mensupları’ ile ilgili ibarelerini düzeltmeye ve kendilerini özür dilemeye davet ediyoruz.

Editör: Wan Haber