Ardahan Çıldır Veteriner hekim Mehmet Fatih Kılınç, başka illerden bakanlık izni olmadan paketlenmiş ve olgunlaşma süreci tamamlanmamış mısır silajlarının çuvallara doldurularak piyasaya sunulduğu yönünde haberler geldiğini söyledi. Kılınç, bu konuda vatandaşların dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulundu.
Kılınç yaptığı açıklamada, yeşil ve su bakımından zengin yemlerin havasız ortamda fermantasyona uğratılarak (ekşitilerek) saklanmasına silolama, bu işlem sonucu elde edilen yeme de silo yemi veya silaj denildiğini belirterek, silajın kısaca hayvan turşusu olarak da tanımlandığını ifade etti. Kılınç, silajı yapılacak yem bitkisinin yaklaşık 6-7 hafta açılmadan fermantasyona bırakıldığını ve 45 gün sonra hayvanlara yedirilmeye başlanabileceğini vurguladı.
Oluşan silajın uygun şartlarda yani hava girişi olmayacak şekilde saklanması gerektiğini kaydeden Kılınç, "Uygun şartlarda muhafaza edilmeyen ya da paketlenmeyen silajlarda bozulmalar meydana geleceğinden bu tür bozuk silajların hayvanlara yedirilmesi sonucunda hayvanlarda sindirim sistemi bozuklukları ve gebelerde yavru atıklarına yol açabilmektedir." dedi.
Kılınç, bu doğrultuda yetiştiricilerin hayvanlarının kaba yem ihtiyacını karşılamak amacıyla silaj almaları durumunda iyi paketlenmemiş, bakanlıklarına kayıtsız olarak üretilen ürünleri almamaları konusunda vatandaşları uyardı.
(ARV-AA-Y)

09.12.2012 11:17:14 TSI

Editör: Wan Haber