VESOB’ta düzenlenen sertifika töreninde açılış konuşmasını yapan VESOB Başkanı Faruk Alpaslan, 2013 yılının başında 6331 sayılı yasa gereği, ‘İş Sağlığı ve İş Güvencesi’ adı altında alınması gereken tedbirlerin yasal bir zorunluluk haline geldiğini belirtti. Tehlikeli, az tehlikeli ve çok tehlikeli sınıflara ayrılan bu zorunlulukların bilgilendirme toplantılarının daha önce yapıldığını ifade eden Alpaslan, “Ülke genelinde yapmış olduğumuz çalışma neticesinde, daha önce esnafımıza çok yüksek fiyatlarla veren şirketlerin tamamını eleyerek, bu belgeyi esnafımızın alabileceği güçte, ekonomik anlamda yardımcı olmaya çalıştık. ESOB ve Van Şoförler ve Otomobilciler Odası olarak bu çalışmayı Türkiye genelinde bu belgeyi ucuza mal etme başarısını gösterdik” dedi.

Tüm esnafların mutlaka bu belgeyi alması gerektiğini vurgulayan Alpaslan, “Bu belgeyi alması gereken esnaflarımızın, denetlemeden sonra çok büyük cezalara maruz kalmaksızın aynı şekilde ya bizden, ya da başka yerden temin etme zorunluluğu vardır. Esnaflarımızdan bunu temin etmelerini rica ediyorum. Burada risk grupları çok önemlidir. Risk gruplarının analizleri çok önemlidir” ifadelerini kullandı.

50’nin altında işçi çalıştıran işverenlerin; sağlık personeli, doktor ve hemşire çalıştırma zorunluluğunun 2016 yılına kadar ertelendiğine dikkat çeken Alpaslan, “50 ve üzeri işçi çalıştıran işverenler ise doktor, sağlık personeli ve hemşire çalıştırma zorunluluğu kapsamında denetleneceklerdir. Bu konuda bilgi almak isteyen esnaf arkadaşlarımız, odamızda görevli personellerden bilgi alabilirler” şeklinde konuştu.

Tören, İş Sağlığı ve Güvenliği, Risk Alma Dökümanı ve Acil Eylem Planı’ kursunu başarıyla tamamlayan 75 esnafa sertifikalarının verilmesi ile son buldu.

Editör: Wan Haber