Bursagaz, soğuk kış günlerinin yaşandığı bu dönemlerde doğalgazın verimli kullanılması için yapılması gerekenler konusunda Bursalıları uyardı.
Bursagaz Müşteri Hizmetleri Müdürü Ercüment Türker, kokusuz, temiz ve çevreci bir gaz olmasının yanı sıra ekonomik yakıt olan doğalgazın verimli kullanılması için vatandaşları yapılması gerekenler hususunda bilgilendirdi. Türker, "Binanızın ısı yalıtımını yaptırarak ısı kaybını önleyebilir, iklim şartlarına bağlı olarak yüzde 70'e varan oranlarda doğalgaz tasarrufu sağlayabilirsiniz" dedi.
Çatı yalıtımı ile yüzde 25, dış duvar yalıtımı ile yüzde 35, kapı ve pencerelerin yalıtımı ile yüzde 25, sızdırmazlık tedbirleriyle yüzde 15 oranında tasarruf sağlanabileceğine dikkat çeken Türker, "Bilindiği gibi binalar pencereler, dış duvarlar, merdiven, ev duvarları, tavanlar, ısıtılmayan hacimler üzerindeki döşemeler, zemine oturan döşemeler ve açık geçitler üzerindeki döşemelerden ısı kaybetmekte ve bu yüzden binaların yakıt faturaları yüksek gelmektedir. Çatı izolasyonunuz yetersiz ise izolasyonunuzu uygun bir şekilde yaptırınız. Sistemlerinize ısı ayarlı termostat monte ettirdiğinizde veya ısı ayarlı termostatı bulunan cihazlar kullandığınızda gaz tüketiminiz düşer. Kapı ve pencerelerinizi yeniden yaptırırken izoleli malzemeler tercih ediniz. Konutlardaki ısı kaybının yüzde 25'i pencere ve kapılardan olmaktadır. Mevcut izolesiz kapı ve pencerelerinizin kenarlarındaki boşlukları pencere süngeri ile kaplayınız. Doğalgaz sobası kullanıyorsanız, soba filtrenizi cihazı kullanmaya başladığınız mevsime girdikten sonra her ay kontrol ediniz, gerekiyorsa değiştiriniz" diye konuştu.
Verimli kullanımda oda sıcaklığının 19 derece olması gerektiğini anlatan Türker şunları söyledi:
"Oda termostatı olduğunda 1 derece düşer ve yakıt tüketiminde yüzde 6 tasarruf sağlanır. Termostatınızı bir günden fazla evden uzak kalacaksanız, kapatınız. Sıcaklığın içeride kalması için geceleri perdelerinizin örtülü olması büyük enerji tasarrufu sağlar. Pencerelerinizden güneş çekildiği zaman perdelerinizi kapatınız. Soğuk havalarda sıcaklığı içeride tutmak için duvar veya pencere klimalarının dış havayla temas eden bölgelerini engelleyiniz. Isı kayıplarının yüzde 15'i yeniden ısıtılmak zorunda olan hava hareketlerinden dolayı gerçekleşir. Fakat bacalı veya bacasız tipte doğalgaz cihazlarının bulunduğu ortamlarda bulunması mecburi olan 100 santim net geçişli havalandırma menfezini kesinlikle kapatmayınız. Radyatörleri mobilya ve benzeri eşyalar veya perdeler ile engellemeyiniz, kapatmayınız. Radyatörler örtülürse yüzde 15 yakıt tüketimi artar. Bacalı cihazları dolapların için yerleştirmeyiniz. Bu durum cihazların ortamdan yanma havası almasını engeller ve yanma verimi düşer. Doğalgaz tüketim cihazı ve yeni bir su ısıtıcısı satın alırken verimi yüksek olanı tercih ediniz. Pişirme ocağını ısınmak için kullanmayınız. Bulunduğunuz ortamın konfor şartlarına uygun olarak ısınma cihazını ayarlayınız. Sıcak su termostatınızı 50°C'ye ayarlayınız. Aşırı sıcak su sadece fazla enerji tüketmez aynı zamanda insan cildi için yanık tehlikesi oluşturur. Su ısıtma kontrol vanasını "pilot" durumuna getiriniz, eğer evden bir hafta veya daha fazla uzak kalacaksanız kapatınız. Elle bulaşık yıkarken soğuk su ile durulama yapınız, bulaşık makinesinde yıkama yapıyorsanız makineyi tam dolu olarak çalıştırınız. Sıva üstünden döşenmiş sıcak su borularının yalıtımını yapınız".
(MŞ)

21.12.2012 15:20:13 TSI

Editör: Wan Haber