Vergide gecikme faizi ve gecikme zamlarının tahsilinden vazgeçildi. Bunun yerine yurtiçi ÜFE oranıyla ilave tutar alınacak.

Borcu olan 6,3 milyon kişi bu kanun hükümlerinden yararlanabilecek. 2011 yılında yaşadığı iki büyük depremden dolayı mücbir sebep hali devam eden ve o tarihten beri vergi borcunu ödemeyen Van'da söz konusu borcun 'terkin' edilmesi beklentisi vardı. Ancak şuan itibari ile bu beklenti gerçekleşmedi ve vergi terkini yapılmadı.

Van'da vergi borcunu taksitlendirmek isteyenler mücbir sebepten dolayı 48 ay vade imkanından faydalanabilecek. Van Ticaret ve Sanayi Odası (VANTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, "Maalesef ilk etapta vergi terkini çıkmadı. Ancak umutlarımız da tükenmiş değil. Önümüzdeki hafta Ankara'da maliye bakanımızla konuyu bir kez daha ele alacağız" dedi.

30 HAZİRAN ÖNCESİNİ KAPSIYOR

Borçların ödenmesi konusunda kolaylıklar getiren yapılandırma kapsamında öğrenim kredisi borçları, belediyeye ait olan borçlar, emlak vergisi borçları, çevre temizlik vergisi borçları, trafik cezası borçlarının da faizi siliniyor ve ana para taksitlendiriliyor. Vergi dairesine borcun tutarı 50 lira ve altındaysa bu tamamen siliniyor. Vatandaş bu borcu ödemekten kurtulmuş oluyor. Vergi yapılandırmasının detayları belli oldu.

Uygulama 30 Haziran 2016 ve önceki dönemlerini kapsıyor. Temmuz ayındaki borçlar bu yasa kapsamında yer almadı.

Vatandaş borçlarını peşin ve taksitli olmak üzere iki yöntemle ödeyebilecek. Yapılandırmadan yararlanmak isteyenler borçla ilgili kurumlara başvurabilecek.
İlk taksit ödemesi kasım ayında başlayacak. Sosyal güvenlik primlerinde ilk taksit aralık ayında başlayacak. Vatandaşlar 6-9-12-18 taksitle iki ayda bir ödeme yapabilecek. Peşin ödemede büyük kolaylık sağlanacak. İki kez geç ödeme imkanı getiridi. Bu yapılmazsa borç eski tutarına dönecek. Kanun gereği vatandaşın kasım ve ocaktaki ilk iki taksiti ödemesi gerekiyor.

Müracaat için başvuru süresi 31 Ekim 2016'da bitiyor. Bu tarihten sonra yapılan başvurularda borç yapılandırma yapılamayacak.

Devam eden vergi incelemeleriyle ilgili de kolaylık getirildi. Süren vergi incelemeleri 1 ayda bitmezse inceleme kaldırılacak.

"ÇAĞDAŞ BİR VERGİ SİSTEMİ ŞART"

Vergideki yeni dönemi gazetemize değerlendiren Van Ticaret ve Sanayi Odası (VANTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, çağdaş bir vergi sisteminin gerekliliğinden söz etti. Takva; "Vergideki yapılandırma meselesi mecliste görüşüldü, kanunlaştı. Sanırım bu son 15 yıl içerisinde yapılan 4. uygulama oldu. Türkiye'deki vergi sistemi belli dönemlerde bu tür yasaları çıkarmayı gerekli kılıyor. Aslında olması gereken şey bu değil. Türkiye'de 178 bilinen vergi uygulaması var ve bunların her biri bir yasal düzenlemeyle hayata geçiyor. Bu da haliyle bir kargaşaya neden oluyor ve sonuç itibariyle bu kargaşa da belli dönemlerde af yasalarıyla düzeltilmeye çalışılıyor. Aslında doğru olan çağdaş bir vergi sisteminin ülkede uygulanıyor olmasıdır. Yapılması gereken ilk şey bu olmalıdır." dedi.

"KOMİSYONA KATILDIK"

Söz konusu vergi yapılandırması öncesi görüşmelerin yapıldığı ilgili komisyona katıldıklarını belirten Takva; "Bu son vergi borçları yapılandırması geniş bir yelpazede ele alındı. Bu yapılandırma, verginin yanı sıra SGK primlerini de kapsıyor. Sadece bu değil, belediye alacakları, gümrük uygulamalırdan kaynaklı bazı kronikleşmiş cezalar, karayollarının uygulamalarından kaynaklı yine kronikleşen alacaklar ve bazı kurumların alacakları da yine bu çerçevede yapılandırmaya tabi tutuldu. Bu yasa komisyonda görüşürken bizler de komisyona katılarak görüşmeler gerçekleştirdik. Van'ın ertelenen, ötelenen vergi borçlarının bu yasa çerçevesinde nihayete erdirilmesini talep ettik. İnsanların artık bu belirsizlikten kurtarılması gerektiğini belirterek, bu belirsizliğin ortadan kaldırılmasını tabep ettik. 6. maddeye bir madde eklenerek Van'ın 2011'den bu yana biriken vergi borçlarının tamamının terkin edilmesinin mümkün olmaması durumunda en azından yüzde 50 oranında terkin edilmesini, kalan borcun da 48 - ya da 60 ay vade ile tahsil edilmesini talep ettik." ifadelerini kullandı.

"VAN'A VERGİ TERKİNİ ÇIKMADI"

Vergi terkini konusunda ki taleplerinin yeni kanunda karşılık bulmadığını belirten Takva; "Van'ın mücbir hali 30 Kasım'da bitiyor. Muhtemelen bu durum yıl sonuna kadar uzatılacak. Mücbir sebep hali devam eden iller için 48 ay, yani iki ayda bir ödemek şartıyla 24 taksit imkanı getirildi. Maalesef çıkan bu vergi yasasında Van'ın vergi durumuna ilişkin bir terkin söz konusu olmadı. Hem iktidar hem de muhalefet temsilcilerinin bu yasa ile ilgili aceleci davranmalarından kaynaklı Van'ın durumunun vergi terkini ile ilgili ele alınmadığını düşünüyoruz." diye konuştu.

"UMUDUMUZU YİTİRMEDİK, HAFTAYA ANKARA'DAYIZ"

Vergi terkini konusunda umutlarını tamamen yitirmediklerini belirten Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, "Önceki gün Ankara'daydım ve burada Maliye Bakanımızla görüşme imkanım oldu. Bir kez daha kentimizin durumunu ve beklentilerini dile getirdim. O da 'sayın başkan haftaya Ankara'ya gel detaylıca görüşelim tekrar' dedi. 1 haftaya kadar Ankara'ya gidip yine sayın maliye bakanıyla vergi terkini konusunu görüşeceğiz. Umut ediyorum ki vergi borçlarının tamamı mümkün olmasa bile en azından yüzde 50 oranında bir terkinle, Van'ın bu belirsizliği de sonlandırılmış olur." dedi.

"İSTEYENLER 48 AY VADEDEN FAYDALANABİLİR"

Mücbir sebep hali devam eden yerlerle ilgili, 2 ayda bir ödeme yapma şekliyle 24 taksit, 48 ay vade imkanının getirildiğini belirten Takva; "Şimdi isteyen üyelerimiz bu yasa çerçevesinde başvuru yapıp, vergi borçlarını 24 taksit, 48 ay vadeleyip ödeyebilirler, faizsiz olarak.Ancak benim hala, belli bir oranda olsa bile vergi terkini konusunda umudum var. Bunu Ankara'da maliye bakanımıza da söyledim. En azından yüzde 50 terkin istiyoruz dedim. Maliye uygulamaları açısından nasıl uygunsa onu yapın ve biz bu durumdan kurtulalım, bıktık artık bu belirsizlikten dedik. 5 yıldır bütün enerjimizi bu kronik hale gelen vergi konusuna, bu belirsizliğe harcıyoruz. Ne yazık ki bu aşamada vergi terkini konusunu başaramadık. Sadece taksitlendirmeyi başarabildik denebilir. Ancak dediğim gibi herşey bitmiş değil."

VEKİLLERE ÇAĞRI

Van milletvekillerine de çağrıda bulunan Takva; “Komisyonda bu yasa tartışılırken, sağolsun Gümrük Bakan Yardımcımız Fatih bey bizi komisyonla görüştürdü. Ancak bu konuda Politikacılarımızdan destek bekliyoruz. Biz Van için hayati önem taşıyan bu konuyu orada görüşürken 8 milletvekilimizin de orada olmasını arzu ediyoruz. Van için çok önemli bir konu bu ve bu konu görüşülürken vekillerimizi de yanımızda görmek istiyoruz. Gönül istiyor ki 8 vekilimiz biraraya gelip, maliye bakanı ile, ilgili komisyon ile bu konuyu görüşsünler ve bizler de lojistik destek sağlayalım. Sonuçta mecliste bu konuları görüşenler onlar. Bu birliktelikle mesafe almak mümkün olur diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Haber: Umut Tarhan - Prestij Gazetesi

Editör: Wan Haber