İzmir'de 40 ilk ve ortaokul müdür ile müdür yardımcısının öğrencilerin üşümemeleri gerekçesiyle veresiye kömür aldıkları iddiasıyla açılan davanın son duruşmasında, iddia makamı tarafından müdür ve müdür yardımcılarının beraatları talep edildi. Kararın ise bir sonraki celsede açıklanacağı belirtildi.
Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gönderilen bütçenin yetersiz kaldığı gerekçesiyle İzmir'in Konak ve Karabağlar ilçelerinde görev yapan 40 ilk ve ortaokul müdür ile müdür yardımcısı, çocukların üşümemesi için veresiye kömür almış, kömür alımı da okul kayıtlarına ihale verilmiş gibi işlenmişti. İhale yapılmadan tek bir kişiden kömür alınmasına tepki gösteren rakip kömürcüler tarafından yargıya taşınan ve iki yıldır süren davanın son duruşmasında söz konusu müdür ve müdür yardımcıları için beraat talep edildi.
Süreç içerisinde Milli Eğitim Bakanlığı müfettişleri yaptıkları soruşturmada 'suç unsuru bulunmadığını' belirtti. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı ise, müfettişlerin aksine 'suç unsuru olduğunu' iddia etti. Savcı, 40 okul yöneticisinin kömür ihtiyacını aynı kişiden karşıladıklarını, ihaleye fesat karıştırdıklarını, çıkar amaçlı örgüt olduklarını iddia ederek dava açtı. İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde iki yıldır yargılanan müdür ile müdür yardımcıları savunmalarında, bütçenin yetersiz olduğunu, çocukların üşümemesi için veresiye kömür almak zorunda kaldıklarını söylediler. Müdür ile müdür yardımcıları, "Milli Eğitim Müdürlüğü'nün gönderdiği bütçe yetmeyince bir kömür satıcısı ile veresiye anlaşma sağladık. Sonra hep birlikte aynı kişiden veresiye kömür aldık. Veresiye kömür vermeyen kömürcüler bizi şikayet etmiş. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı müfettişler yaptıkları soruşturmada bizi suçsuz buldu. Ancak savcı bizim hakkımızda çete davası açtı. Çete davalarına bakan İzmir 8.Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, ilk duruşmada görevsizlik kararı verdi. Dosya İzmir 3.Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Şimdi Ağır Ceza'da suçsuz olduğumuzu ispatlamaya çalışıyoruz" dediler. Yapılan son duruşmada iddia makamı savcı, okul müdürleri ile müdür yardımcılarının iyi niyetle hareket ettiklerini, kendilerine çıkar sağlamadıkları için hepsinin beraatini istedi.
Müdür ile müdür yardımcıları hakkında son sözü önümüzdeki celse mahkeme heyeti söyleyecek.
(AH-AŞ-Y)

10.01.2013 13:40:30 TSI

Editör: Wan Haber