Özel Medline Konya Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Müjgan Or, Türkiye'de her yıl yaklaşık 20 bin kişide verem hastalığının görüldüğünü ve dünyada her gün 3 bin 900 kişinin verem hastalığından hayatın kaybettiğini belirtti.
Halk arasında ince hastalık, tıp dilinde ise tüberküloz olarak bilinen veremin insan sağlığı için en tehlikeli hastalıklardan biri olduğunu ifade eden Dahiliye Uzmanı Dr. Müjgan Or, "Vücuda solunum ve sindirim yoluyla giren verem mikrobu, çabuk fark edilip önlem alınmazsa vücudu zayıflatır ve zamanla ölüme neden olur. Türkiye'de her yıl yaklaşık 20 bin kişide görülen verem hastalığı, en çok iyi havalandırılmayan ve güneş görmeyen yerlerde ortaya çıkıyor. Dünyada her gün 3 bin 900 kişi verem hastalığından hayatını kaybediyor" dedi.
Dr. Müjgan Or, verem hastalığının nedenlerini ise şöyle sıraladı:
"Hastalığın ana nedeni, Koch basili denilen verem mikrobudur. Sağlık şartlarına uymamak, aşırı yorgunluk, şeker hastalığı, üzüntü ve stres, grip, boğmaca ve kızamık gibi hastalıklar vücut direncinin azalmasına ve buna bağlı olarak da hastalığın bulaşma ihtimalinin artmasına neden olur."
Veremin verem mikrobunu taşıyan aktif verem hastası kişilerden öksürük, hapşırma ya da yakından konuşma sonucu hava yoluyla bulaştığını aktaran Dr. Or, verem hastalığının belirtilerinin geceleri terleme ve hafif ateş, kesik kesik öksürükler, halsizlik ve devamlı yorgunluk hali, isteksizlik, kilo kaybı olduğunu ifade etti. Dr. Or, veremden korunmak için de, "Bulunduğunuz yeri havalandırın. Sağlıklı beslenmeye özen gösterin. Veremli kişilerin eşyalarını kullanmayın. Aynı çatal, bıçağı kullanmayın, aynı tabaktan yemek yemeyin. BCG verem aşısını yaptırın. Stresten uzak durun" dedi.
(AH-CC-Y)

14.01.2013 16:00:38 TSI

Editör: Wan Haber