Saruhanlı Sağlık Grup Başkanı Dr. Ali Özer, dünyada her yıl bir milyondan fazla insanın tüberküloz (verem) hastalığından dolayı yaşamını kaybettiğini bildirdi.
Doktor Ali Özer, "Verem Savaş Haftası" dolayısıyla yaptığı basın açıklamada, Tüberküloz'un hala tüm dünyada çok riskli bir halk sağlığı sorunu olduğunu dile getirdi. Tüberküloz'un tümüyle önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen halen her yıl 8-9 milyon insanın bu hastalığa yakalandığını ve bir milyondan fazla kişinin de yaşamını yitirdiğini söyleyen Özer, şunları söyledi: "Tüberküloz konusunda yaşanan bu gerçekler insanlık için kabul edilebilir bir durum değildir. Türkiye tüberkülozla mücadelede bu gün başarılı durumdadır. Dünya da 100 bin de 130 civarında olan hastalık sıklığı Türkiye'de 100 bin de 24'tür. Türkiye DSÖ' nün belirlediği hedefleri yakalamış bulunmaktadır. Türkiye bu duruma kamu ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının yani "verem savaşı mücadelecilerinin" büyük gayreti ile gelmiştir."
Veremle mücadelede hastaların desteklenmesi, toplumun bu konuda eğitilmesi ve mücadeleye katılımının sağlanmasının önemli bir faktör olduğunun altını çizen Özer, "Bunun için Dünya da geçerli olan Tüberküloz Mücadelesi yaklaşımında çok önemli bir öğe toplumun sivil toplum kuruluşları ile tam bir işbirliği içinde olmasıdır. Bu nedenle ülkemizde çalışmaları çeşitli şekillerde zorluklar içine düşmüş olan Verem Savaşı Derneklerimizin desteklenmesi veremle mücadelemizin geleceği açısından ayrıca bir öneme arz etmektedir" dedi.
(SD-ERG-Y)

31.12.2012 13:27:19 TSI

Editör: Wan Haber