Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adem Dirican, "3 haftayı geçen öksürük, kan tükürme, gece terleme, hafif ateş, iştahsızlık, kilo kaybı gibi belirtilerin varlığında derhal akciğer grafisi çekilmeli ve verem hastalığından şüpheleniliyorsa balgamda verem mikrobu aranmalıdır" dedi.
Medical Park Samsun Hastanesi doktorlarından Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adem Dirican "Verem Haftası" nedeniyle açıklama yaptı. Verem hastalığı hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Adem Dirican, "Verem (tüberküloz), mycobacterium tuberculosis adı verilen basilinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Solunum yoluyla bulaştığından sıklıkla akciğerlerde hastalığa neden olmakla birlikte, kemik, beyin, akciğer zarı, kalp zarı, böbrek ve daha birçok organda da nadir olarak hastalık ortaya çıkabilmektedir. Bugün dünya nüfusunun yaklaşık 1/3 ü verem mikrobu ile enfekte olmuştur yani bu insanlar yaşamlarının bir döneminde bu bakteriyi vücutlarına almışlardır ve her yıl bu insanlardan bir kısmı, uyur durumdaki bakterinin çeşitli nedenlerle harekete geçmesi sonucu verem hastalığına yakalanmaktadırlar" diye konuştu.
Uzm. Dr. Dirican şöyle devam etti: "Tüberküloz mikrobunun kaynağı, tedavi görmemiş, aktif akciğer ve gırtlak veremi olan hastalardır. Nefes vermekle, özellikle de öksürmek, hapşırmak, konuşmak ile mikroplar havaya saçılır. Sağlıklı kişiler bu mikropları nefesleriyle alırlar. Sokakta, dolmuşta, lokantada öksüren birisinden verem mikrobu alma olasılığı çok düşüktür. Bulaşması için genellikle verem hastası ile belirli süre birlikte yaşamak gereklidir. En çok hastanın aile bireylerine ve yakın çalışma arkadaşlarına bulaşma olur. Tedavi başlandıktan sonra bulaşma hızla sona erer. Çatal, kaşık, tabak, bardak, giysi gibi nesnelerle, kan ile cinsel ilişki ile bulaşma olmamaktadır."
Uzm. Dr. Adem Dirican, "3 haftayı geçen öksürük, kan tükürme, gece terleme, hafif ateş, iştahsızlık, kilo kaybı gibi belirtilerin varlığında derhal akciğer grafisi çekilmeli ve verem hastalığından şüpheleniliyorsa balgamda verem mikrobu aranmalıdır. Bu sayede verem hastalığı olmasa dahi aynı belirtilere neden olabilecek birçok akciğer hastalığının da erken tanısına imkan olur. Aile ya da yakın çevrede aktif verem hastalığı tanısı konulmuş ve özellikle balgamında verem mikrobu tespit edilmiş bireyler varsa, hastalık belirtileri olmasa dahi kontrol olmak gerekir" şeklinde konuştu.
Tedavinin ilk şartının iyi beslenme ve temiz hava olduğunu belirten Dr. Dirican, "Hastalanan kişinin tanısı konulduktan sonra mutlaka en az 6 ay süreyle ilaç tedavisi görmesi gerekmektedir. İlaç tedavisinin sonucunda iyileşme görülen hastalar belli aralıklarla doktor kontrolünden geçmelidir" ifadelerini kullandı.
(SAM-SLH-Y)

07.01.2013 15:30:51 TSI

Editör: Wan Haber