Talas'ın manevi mimarlarından Cemil Baba olarak bilinen merhum Cemal Kazan'ın hayatının anlatıldığı, 1983 yılında basılan 'Mavi Boncuklu Cemil Baba' aldı ilk ve tek kitabın yazarı Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya, kendisini, kişiliğini ve hatıralarını söyleşide anlattı.
Yaman Dede Kültür ve Sanat Evi'nde düzenlenen söyleşide Talas Belediye Başkan Yardımcısı İsmet Biçer, bu yıl Allah dostu Cemil Baba'nın hayatını araştırdıklarını belirterek, belgesel çalışmalarının sürdüğünü söyledi.
Daha sonra konuşan Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Alkınkaya ise, Cemil Baba'nın Allah için aklını yitiren kişi manasındaki meczup olduğunu belirterek, onunla ilgili 80'den fazla menkıbeyi duyduğunu ifade etti. Cemil Baba'nın 1912 yılında Kayseri'nin Deliklitaş mahallesinde dünyaya geldiğini kaydeden Altınkaya, bazı kaynaklara göre çocuk yaştan itibaren olağanüstü hallerinin var olduğunun bilindiğini söyledi. 1982 yılında vefat eden Cemil Baba'nın 70 yıllık ömründe meczupların çok az konuşma özelliğini taşıdığını belirten Altınkaya, şöyle konuştu:
"1982 yılında gazeteciliğe başladım. O zamanlar tanıdığım biri vardı ve bu gönül insanını araştırmamı istemişti. Ben de o dönemde Cemil Baba'nın komşuları ve çok sık görüştüğü insanlarla konuştum. Bunlardan biri Mehmet Beğendik idi. Kendisi ile konuşan birçok kişiden Cemil Baba'yı dinledim. Kendisi ile de konuşurdum ama bilindiği özelliği ile değil normal şekildeydi. Cemil Baba'nın olağanüstü hallerini bir arkadaşı 7-8 yaşlarında gördüğünü belirtirken, komşusu 1940'lı yıllarda rastladığını söyledi. Cemil Baba, veli midir, deli midir? Bana göre meczuptur. Meczup; Allah aşkıyla cezbiyeye kapılarak kendinden geçen kişiye deniyor. Bir başka şekildeki tarifte ise; bir kişinin aklı başından giderse deli olur, kişi aklını kovalayıp gönderirse meczup olur denir. Cemil Baba'da duyduğumuz gördüğünüz haller bir meczup davranışı. Meczuplar Allah'ı gönülleriyle bulan kişiler. Kendisi ile ilgili hatıraları bulunan 70-80 kişiyi dinledim. Cemil Baba çok konuşan bir insan değil. Zaten meczupluğun genel halinde de bu var. Hatta zaman zaman kendini ifşa etmemek için aykırı söz ve davranışlarda bilerek bulunuyor. İnsanlar baktığında 'böyle üstü başı perişan bir insandan evliya mı olur?' der. Hatta birisi camiye namaza gittiğinde Cemil Baba'nın cemaatle birlikte vaktin farzını kılmayarak kendi başına kıldığını görüyor ve ona neden böyle yaptığını soruyor. O da kendisine 'senin aklında inşaatların vardı, imamın aklında ise yeni aldığı evin planı projesi vardı. Ondan ayrı kıldım' diye söylüyor. Hakikaten dedikleri doğru çıkıyor ve dinleyenler beyninden vurulmuşa dönüyor"
Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya, Cemil Baba'nın hayatının Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından tez ve master konusu olarak araştırılması gerektiğini sözlerine ekledi.
(AÖ-Y)

21.01.2013 14:47:55 TSI

Editör: Wan Haber