Türkiye genelinde yüzde 60’a varan kaçak elektrik kullanımıyla Diyarbakır’ın Dicle ilçesinden sonra rekoru elinde bulunduran Van, Hakkari, Muş ve Bitlis bölgelerinde kayıp kaçak elektrik oranlarını düşürmeye yönelik çalışmalar devam ediyor. Kısa bir süre önce Van Gölü Elektrik Dağıtım A.Ş.’yi devralan Türkerler Holding, ilde kaçak elektrik kullanımı ile ilgili çalışmalarını hızlandırdı. 17'si bayan olmak üzere toplam 134 kişinin yer aldığı 34 ekip, sabahın erken saatlerinden itibaren merkeze bağlı mahallelerde kaçak elektrik operasyonuna başladı. Ekiplerin ev ve işyerlerine giderek sayaçları taramadan geçirdiklerini ifade eden VEDAŞ Müdürü Zafer Turut, ekipte bulunan bayan personellerin de özellikle kaçak elektrik kullanımı ile ilgili ev hanımlarına bilgilendirmede bulunacaklarını söyledi. İlk defa Van’da, bayan personellerin bu tür çalışmalara katıldığına dikkat çeken Turut, ”Haftanın bir günü, tüm personelimizin katılımıyla ev ve işyerlerindeki sayaçları kontrol edeceğiz. Bunun yanında ilk defa operasyonumuzda bayan personellerimizde bulunacak. Bu bayan personellerimiz, özellikle ev hanımlarına kaçak elektrik kullanımının zararları ile ilgili bilgilendirmede bulunacaktır. Bu çalışmayla ev hanımları başta olmak üzere tüm vatandaşları kaçak elektrik kullanmamaları noktasında onları bilinçlendirmeyi hedefliyoruz” dedi.

İlk etapta kaçak elektrik kullanan vatandaşların uyarılacağını ve takipçisi olacaklarını ifade eden Turut, bunun devamı halinde ise ciddi cezaların kesileceğini söyledi. Erciş ilçesinde de benzer çalışmaların başladığını dile getiren Turut, “İskele ile Şabaniye mahallerimizde başladığımız bu çalışmalarımıza diğer mahallelerde de devam edeceğiz. Daha sonra bu çalışmalarımızı kırsala da yayacağız. İnşallah kış mevsimi sonuna kadar ilimizin tüm yerleşkelerini bitirmiş olacağız” ifadelerini kullandı.

Elektrik arızalarının yüzde 90’ının trafo, şartel ve kablo arızalarından kaynaklandığını ve bunun da aşırı yüklenmeden olduğunu aktaran Turut, “Kaçağın ısınmada kullanılması münasebetiyle bölgemizde kış aylarında tüketilen enerji iki katına çıkmaktadır. Dolayısıyla hatlarımıza fazla yüklendiği için arızalar ortaya çıkmaktadır. Halbuki kaçak elektrik kullanımı olmasa mevcut sistemimiz, şebekemiz ve trafolarımız yeterlidir. Bunun önüne geçmek ve vatandaşlarımızın daha huzurlu ve aydınlık bir hayat sürmeleri için kaçak elektrik tüketimini bitirmemiz lazım. Bizler bu taramalarımızı yaparsak ve kaçak kullanımlarını asgari düzeye indirirsek, elektrik arızalarını da en asgari seviyeye düşürmüş olacağız” şeklinde konuştu.
Daha sonra sokak aralarına dağılan ekipler, bir yandan sayaçların mühürlerini değiştirirken bir yandan da kaçak taraması yapıp vatandaşlara gerekli bilgilendirmede bulundu.

Uygulamanın çok olumlu olduğunu belirten vatandaşlar ise, kaçak elektrik kullanımının kul hakkı olduğunu ve dinimizde de günah olduğunu söylediler.

İskele ve Şabaniye mahallelerinde, bin 194 abonede yapılan tarama sonucunda 73 sayacın değiştirildiği belirtilirken, taramada 21 abonesiz ve 30 adet çeşitli şekillerde kaçak elektrik kullanımının tespit edildiği bildirildi.

Editör: Wan Haber