Van’da sabah saatlerinde çarşı merkez başta olmak üzere birçok ilçede ve mahallede kesilen elektrik gün içinde hayatı olumsuz etkiledi. Saat 10: 30 civarında kesilen elektrik, akşam geç saatlerine kadar kesintisiz olarak devam etti. Birçok Esnaf, işlerinin elektrikle olduğunu, elektrik kesildiği için gün boyu iş yapamadıklarını ve bu durumdan şikâyetçi olduklarını söyleyerek yetkililere seslendi. Mahalle sakinleri de uygulanan elektrik kesintisine tepki göstererek her hafta aynı sıkıntıyı yaşadıklarını dile getirdiler.

“ESNAF İŞ YAPAMAZ OLDU”
Uygulanan elektrik kesintisi birçok esnafı zarara soktu. Hemen hemen her hafta kesilen elektrik bugün daha uzun sürdü ve esnafı olumsuz yönden etkiledi. Bu duruma tepki gösteren esnaf yetkililere seslenerek; “Her hafta Pazar günü aynı sorunu yaşıyoruz ama bugün gün boyu elektrik gitti ve hiç gelmedi. Sebebi ne olursa olsun esnafı zarara sokmalarına hakları yoktur. VEDAŞ özelleştikten sonra elektrik kesintileri daha çok yaşanmaya başladı. Bunun biran önce önüne geçmeleri gerek. İş yapamaz olduk. Devlet günü geldiğinde vergisini almasını biliyor, VEDAŞ günü geldiğinde fatura paralarını almasını biliyor. Esnafın birçoğunun işi elektrikle oluyor, elektrik olmayınca esnaf iş yapamıyor ve aksine zarar ediyor. Senetlerimizi, kiralarımızı ödeyemiyoruz. İşlerimizin en yoğun olduğu gün Pazar günü olmasına rağmen elektrik yok biran önce çözümü bulsunlar.” şeklinde mağduriyetlerini dile getirdiler.

“AKVARYUM BALIKLARIMIZ ÖLÜYOR”
Akvaryum işletmecileri de akvaryumdaki filtreler, oksijen motorları, su ısıtıcıları elektrikle çalıştığını ve elektrik olmadığı için balıklarının oksijensizlikten tek tek ölmeye başladığını dile getirdi. Akvaryum işletmecileri; VEDAŞ özeleştikten sonra elektrik kesintileri sık sık uygulanmaya başladı. Buda bizlere daha çok zarar oldu. Her hafta çalışma var diyerek elektrikleri kesiyorlar ve uzun süre sonra elektrik gelmeye başlıyor. Böyle olunca da balıklarımız oksijensizlikten tek tek ölmeye başlıyor. Elektrik faturalarının günü geldiğinde ödüyoruz ama hep aynı mağduriyeti yaşıyoruz. Sonuç itibari ile ölen bir canlı hayvanın vebalini çekeceğiz. Artık isyan noktasına kadar getirdiklerini ifade ettiler.

“HER HAFTA AYNI SORUN”
Her hafta Pazar günü elektriğin gittiği Halilağa Mahallesinde ise durumun hiç değişmediği ve saatlerce uygulanan elektrik kesintisinde mağdur olan mahalle sakinleri yetkililere tepki göstererek; “ Kesintiyi ilk kez yaşamıyoruz. Her hafta Pazar günü sabah saatlerinde başlayan kesinti bazen 3-4 saati bulabiliyor. Sebebini ise halen çözemiyoruz. Bugün sabah saat 9: 45’te başlayan kesinti akşam olmasına rağmen elektriğimiz daha gelmedi ve evlerimizde doğalgaz olduğu için yemek yapamıyoruz, ev ısınmıyor. Vanbüyükşehir olmasına rağmen hep aynı problemi yaşıyoruz. Bu durma alıştık artık Pazar günleri elektriğin kesileceği saati ezberledik. Ütü yapamıyoruz, çamaşır makinasını çalıştıramıyoruz, evlerimizi temizleyemiyoruz artık bu sorun böyle devam edecek olursa gerekirse en üst düzeyde yetkililere mahalle sakinleri olarak şikayette bulunacağız.” çağrısında bulundu. (Çağlar Dağdelen - Merkür Haber)

Editör: Wan Haber