Van, Bitlis, Muş ve Hakkari illeri ile bu illere bağlı ilçe, köy ve mezralarda yoğun kar yağışı ve fırtınalı hava birçok yolu ulaşıma kapatıp yaşamı olumsuz etkilerken, elektrik şebekelerine de ciddi zararlar verdi.

Enerji sürekliliğini sağlamak amacıyla meteorolojinin kar uyarısı yaptığı ilk günden itibaren kriz planını hazırlayan VEDAŞ, bu kapsamda arıza bakım ve onarım ekiplerinin sayılarını ve vardiyalarını artırdı. Bazı noktalarda eksi 30 dereceyi bulan sıcaklıklarda ve devam eden fırtınalı kar yağışında dahi arızalara müdahale edebilmek için ekipler sürekli aktif ve mobilize durumda tutuldu. Kara bata çıka ilerleyerek kırsal kesimde arızalara müdahale eden VEDAŞ ekipleri, yaptıkları çalışmalarla komandoları aratmadılar.

VEDAŞ’tan yapılan açıklamada, uzun süren ve çok çetin geçen kış şartlarından elektrik şebekelerinin en az hasarla çıkması için yaz döneminde kapsamlı şebeke iyileştirme çalışmaları yaptıkları belirtilerek, “Bu çalışmalar kapsamında parça çalınması nedeniyle zarar gören direkler onarılmış, iletken kontrolleri yapılarak şebekenin kışa hazır olması için gerekli tüm önlemler alınmıştır. Kriz yönetiminin önceden planlanması ve ekiplerimizin teyakkuz halinde görev yapmasının neticesinde hizmet bölgemizde uzun süreli enerji kesintisi yaşanmamıştır. Ancak yolların kapalı olduğu ve ulaşımın imkansız olduğu noktalarda yaşanan kesintilere ise yollar açılır açılmaz müdahale edilebilmiştir. Örneğin, Van iline bağlı Akbudak köy grubu, yolların ulaşıma kapalı olması nedeniyle 3 gün enerji alamamış, yolların ulaşıma açılması ile birlikte ekiplerimiz köye intikal ederek arızayı gidermiştir. Fırtınalı olumsuz hava Bitlis ilimizde de etkisini göstermiş, özellikle Mutki, Hizan, Tatvan ve Güroymak ilçelerinde metrelerce karda arıza tespiti ve onarımı yapan ekiplerimiz, çığ tehlikesinin olduğu arazi şartlarında enerji sürekliliği için yoğun çaba sarf etmişlerdir. Karın etkisini en çok hissettirdiği ilimiz olan Hakkari’de ise kar yağışı ile birçok köy yolu ulaşıma kapanmıştır. Şemdinli ilçesinde 11 adet 3/0 direği ve 70 adet AG direğinin düştüğü tespit edilirken, Yüksekova Dağlıca çıkışında hasar gören direklere yolların kapalı olması nedeniyle müdahale edilememiştir. Ekiplerimiz araç ile gidebildikleri noktalara intikal etmekte kalan yolu da çoğu zaman metrelerce karın içerisinde kilometrelerce yürüyerek kat etmektedir. Ancak gerek çığ tehlikesi gerekse de coğrafyanın fiziki şartlarının zorluğu nedeniyle bazı noktalara ulaşım maalesef sağlanamamaktadır. Değerli kamuoyu bilmelidir ki enerji sürekliliğini sağlamak ve kaliteli enerjiyi halkımıza sunmak için tüm birimlerimiz en motive biçimde gayretli çalışmalarını sürdürmektedir” denildi.

Editör: Wan Haber