Türkiye genelinde yüzde 60’a varan kaçak elektrik kullanımıyla rekoru elinde bulunduran Van, Hakkâri, Muş ve Bitlis bölgelerinde kayıp kaçak elektrik oranlarını düşürmeye yönelik çalışmalar devam ediyor. Van Gölü Elektrik Dağıtım A.Ş.’yi devralan Türkerler Holding, ilde kaçak elektrik kullanımı ile ilgili çalışmalarını hızlandırdı. Tüm personelin katılımıyla VEDAŞ ekipleri, vatandaşları bilinçlendirmek yeni hizmetlerden bahsetmek ve en önemlisi kaçak elektrik kullanımı hakkında bilgilendirmek, kullananları tespit edip cezai işlemleri gerçekleştirmek amacıyla alan taraması yapıldı. Yaklaşık 130 personel 3-4 kişilik oluşturulan 40 ekiple aboneler tek, tek dolaşılacağını belirten VEDAŞ Müdürü Zafer Turut, ekipte bulunan bayan personellerin de özellikle kaçak elektrik kullanımı ile ilgili ev hanımlarına bilgilendirmede bulunacaklarını söyledi. Turut, “Bu gün tekrar başlatmış olduğumuz kaçakla mücadele seferberlik halinde ikincisini yapmış bulunmaktayız. Bu katılıma bütün personellerimizle beraber yapıyoruz. Hem idari personellerimiz, bayan personellerimiz, kaçakla ve kesme-bağlamayla mücadele den tüm ekiplerimizle beraber genel bir tarama yapacağız. Belli beş mahalle seçtik bugün. Tabi bu beş mahallenin dışında önümüzdeki haftalarda diğer mahallelerde devam edilecek. Bizim burada amacımız vatandaşa varlığımızı hissettirmek. Bizim ne derece kayıp kaçakla mücadelede kararlı olduğumuzu vatandaşa göstermek. Bundan öncede vatandaşımıza özelikle belirttik. Kayıp kaçakla ilgili kaçak kullanmamaları yönünde çok ciddi demeçler verdik. Çok ciddi katılımlar yaptık bununla ilgili broşür dağıttık. Vatandaşın ayağına gittik, Sivil Toplum Örgütleriyle görüştük. Ancak bu görülüyor ki fazla bir etkili olamamışız. Bunun da tek yolu artık eleman alımını artırdık. Eleman arttırılmasıyla beraber kaçakla mücadelemizi artırdık. Bunu vatandaşımıza hissettirmeyi bugün düşünüyoruz. Özellikle ben ekiplerime şunu söyledim; vatandaşlarımıza karşı güler yüzlü olmalısınız. Vatandaşımızdan müsaade almaları, bu yönde vatandaşlarımızın kayıp kaçaktan ne derece etkili olabileceğimizi, kayıp kaçağın ne derece zararlı olduğunu vatandaşlara özellikle anlatmalarını istedim” dedi.
 

“KAÇAK ELEKTRİK KULLANIMINDA EVİN HANIMI İLE BAYAN PERSONELİMİZ GÖRÜŞÜP BİLGİLENDİRME ÇALIŞMA YAPACAK”

Kaçak ekibinin arasına bayan personel olduğunu ifade eden Turut, “Bayan personelden bunu özellikle rica ettim. Evin hanımıyla özellikle birebir görüşme yapmalarını, kaçak elektrik kullanmamaları yönünde özellikle ülke ekonomisine zararlarını ve kul hakkı olduğunu, birim fiyata ne derece etkisi olduğunu özellikle anlatmalarını istedim. Bütün ekiplerimizde kaçak tutanakları bulunmakta. Kaçak kullananlar hakkında zabıt tutulacak, tutanak tutulacak, hem para cezasi hem de elektrikleri kesilecek. Ayrıca biz bununla ilgili suç duyurusunda bulunacağız” dedi.


Belirlenen mahallerde evlere dağılan ekipler, evleri gezerek bilgilendirme ve kaçak taraması yaptılar. Ercan Kısacık, Suna Tarlak, Esin Ersezer ve Refika Akdağ’dan oluşan ekip, İlker Cihan adlı vatandaşı ziyaret edip kaçak kullanımının kul hakkı, vatandaşa yüksek fatura ve arızaların çoğalmasına sebebiyet verdiği bu konuda herkesin duyarlı olup kaçak elektrik kullanımından vazgeçilmesinin gerektiğini anlattılar. Bilgilendirmenin yanı sıra ekipler eski olan sayaçları da yenisiyle değiştirildi.
İlker Cihan ve Yusuf Duranlı adlı vatandaşlar ise, uygulamanın çok olumlu olduğunu, kaçak elektrik kullanımının kul hakkı olduğunu ve dinimizde de günah olduğunu söylediler.

Editör: Wan Haber