VEDAŞ’ın hizmet bölgesi genelinde uygulamaya geçirdiği, EPDK’nın onayı ve kontrolünde gerçekleşen 3.Ar-Ge Çalıştayında “Elektrik Dağıtım Şebekesinde Kayıp ve Kaçak Elektrik İçin Önleyici Çalışmalar” alanında ödül alan “PLC Sayaç Teknolojisi” hakkında bilgi almak amacıyla Irak Al-Nahrain Üniversitesi’nden gelen heyet, VEDAŞ’ın Otomatik Sayaç Okuma Sistemleri (OSOS) Merkezini ziyaret etti. Iraklı Akademisyen Dr. Safaa Mahdi’nin başkanlığında VEDAŞ’ı ziyaret eden heyete proje hakkında bilgi veren VEDAŞ Şirket Müdürü Emrullah Okuducu, “Bölgemizde gerçekleştirdiğimiz PLC sayaç projesi, enerji dağıtım sektöründe heyecan uyandıran bir yeniliktir. Enerji bürokrasisinin ve sektör profesyonellerinin üzerinde ilgiyle durdukları bir projeyi hizmet bölgemizde yer alan Van, Bitlis, Muş ve Hakkari illerinde hayata geçirmek bizler için de mutluluk vericidir” dedi.
OSOS merkezinde heyete proje hakkında bilgi veren VEDAŞ Tüketici Hizmetleri Grup Müdürü Fatih Talay ise, PLC sayaç projesi ile enerji kalitesinin artırılmasının hedeflendiğini vurgulayarak projenin kazanımları hakkında Iraklı akademisyenlere şu bilgilendirmelerde bulundu: Talay, “Projemizi tamamladığımız bölgelerde; voltaj düşüklüğü, trafo yanması, gerilim dalgalanması, sigorta atması gibi kaçak elektrik kullanımının yoğun olduğu bölgelere has kronik enerji sorunları büyük oranda çözüme kavuşmuştur. Ayrıca kaçak elektrik kullanımı nedeniyle şebekemizde oluşan aşırı yüklenme sorunu projemizin hayata geçmesiyle birlikte makul seviyelere indiği için yüksek maliyetlerle hayata geçirdiğimiz işletme ve yatırım projelerimizin de ömrü uzamış ve şebekemiz her türlü ihtiyacı karşılayacak duruma gelmiştir. Aynı zamanda şebekenin ve abonenin uzaktan izlenmesi sağlanmış olup bu sayede şebekede yük dengelenmesi, şebekede oluşan kesintilerin sayı ve süresinin tespiti, uzaktan endeks okunması, faturalama yapılması sağlanmış bu da ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlamıştır. Projelerin tamamlandığı bölgelerde enerji kalitesi arttığı ve arıza sayıları asgari seviyeye düştüğü için tüketicilerimizin memnuniyetinin de arttığı tespit edilmiştir” şeklinde konuştu.
Irak Al-Nahrain Üniversitesi’nden gelen heyet ve Irak enerji sektörü temsilcileri adında söz alan Dr. Safaa Mahdi, “PLC teknolojisi hakkında ülkemizde bazı bilgiler almıştık. Ancak sistemin işleyişini yakından görebilmek ve projenin kazanımları hakkında detaylı bilgi almak amacıyla VEDAŞ yetkilileri ile iletişime geçerek Türkiye’ye geldik. Yapılan bilgilendirme sonrasında projeyi oldukça başarılı bulduğumuzu ve kendi bölgemizde de uygulanması için tavsiyelerde bulunacağımızı belirtmek isterim. VEDAŞ ailesine bizlere gösterdiği misafirperverlikten ve nazik ev sahipliğinden ötürü heyetimiz adına teşekkür ederim. Kendilerini de en kısa sürede ülkemizde ağırlamak isteriz” dedi.

Editör: Wan Haber