Sık sık elektriklerin kesilmesi nedeniyle evdeki cihazların yandığını ifade eden vatandaşlar, Vangölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’nin (VEDAŞ) konuya duyarsız olduğunu belirttiler. Yaz-kış demeden uzun yıllardır mahallede elektrik sorunu yaşadıklarını belirten Mahalle Muhtarı Hüseyin Ciğer, “Mahalle sakinlerimiz hemen hemen her gün beni arıyor ve yaşanan sorunu bana iletiyorlar. Burada, yatakta yatan hastalarımız var. Birkaçı burada yaşanan elektrik kesintilerinden ve enerji sorunundan dolayı İstanbul ve Ankara’ya gitti. Biz mahalleli olarak bu konuda çok sıkıntı yaşıyoruz. Mahalle enerjisinin Memur-Sen TOKİ enerjisine bağlanması için çok uğraştık. Ancak bize gerekçe olarak Memur-Sen’in toplu konut ve özel olduğu için bağlanmadığını söylediler. Biz VEDAŞ yetkilileriyle de bu konuyu görüştük. Sıkıntıları yazılı ve sözlü dile getirdik, ancak henüz bir çalışma yapılmış değil” dedi.

VEDAŞ ile aralarındaki uzaklık mesafesinin yaklaşık 2 kilometre olmasına rağmen sürekli enerji sıkıntısı yaşadıklarının altını çizen Van S.S. 64 Nolu Minibüsçüler ve Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı İdris Takva ise, “Yaz olur enerji sıkıntısı yaşarız, kış olur enerjimiz kesilir. İnsanlar buradaki elektrik kesintileri ve enerji sorunundan dolayı bu mahallede, bu kentte yaşayamaz hale geldi. Mahallemizde yatalak hastalarımız var, yaşanan enerji sorunundan dolayı il dışına çıktılar” ifadelerini kullandı.

VEDAŞ’a defalarca mevcut trafonun artık yetmediğini ve bunun değiştirilmesi gerektiğini söylediklerini ifade eden Takva, “Daha önce mahallemizde 50-60 ev vardı. Şimdi ise 100 haneyi geçmiş durumdayız. Bu elektrik, bu trafo bize yetmiyor. VEDAŞ’a gittiğimiz zaman bizi Edremit ilçesine, Edremit ilçesine gittiğimizde ise bizi merkeze yönlendiriyorlar. Ben var olan tüm sorunlar ve sıkıntıları dile getiriyorum, mağduruz diyorum. Bana şunu söylüyorlar; ‘Görmüyor musun, Şabaniye Mahallesi’nde elektrikler gitmiş.’ İyi de Şabaniye Mahallesi beni bağlamıyor ki. Ben halen hangi ilçeye bağlı olduğumu bile bilmiyorum. Van’da hangi mahallede elektrik gidiyorsa onlarda beni oraya endeksliyorlar. Ben bir vatandaşlar olarak şunu belirtmek istiyorum. Gelin elektrik trafonuzu alın götürün. Bende eskiden olduğu gibi gaz lambasıyla hayatıma devam edeyim. Bu trafoyu ya götürün ya da ivedilikle mahalle sakinlerini bu ızdıraptan kurtarın” şeklinde konuştu.

Kavurma Mahallesi’nde yaşanan enerji sıkıntısının bir an evvel çözülmesini istediklerini belirten Takva, “Bu konuda en büyük temennimiz ise Kavurma Mahallesi enerjisinin TOKİ’deki enerjiye bağlanmasıdır. TOKİ’nin enerjisi varsa, bizimde olmalıdır. TOKİ’ye enerji veriliyor ancak bize verilmiyor. Bize üvey evlat muamelesi yapılıyor. Perişan durumdayız. VEDAŞ yetkililerine yeniden sesleniyorum. Bu sorunu artık çözün” dedi.

Elektrik kesintilerinin fazla olmasından dolayı işlerinde aksamaların meydana geldiğini dile getiren Ekin Taş Ekmek Fırını işletmecisi Necmettin Şamdan da, “İşlerimizin aksamasından dolayı jeneratör aldık. Bu jeneratör için sürekli fırınımızda yakıt bulundurmak zorunda kalıyoruz. Bunu yaptığımız zamanda ek bir ödemeyle karşı karşıya kalıyoruz. Kavurma Mahallesi esnafı olarak yaşanan enerji kesintilerinden çok huzursuzluk duyuyoruz. 100 bin TL’lik makinelerimiz var. Ancak yaşanan kesintilerden dolayı makinelerimizi kullanamıyoruz. Esnaf olarak büyük bir mağduriyet yaşıyoruz. Yetkililerden tek isteğimiz bu sorunu çözsünler” ifadelerine yer verdi.

Kesintilerden dolayı evindeki elektrik sayacını 4 defa değiştirdiğini belirten Tufan Takva ise, “Şimdiye kadar 4 tane elektrik saati değiştirmek zorunda kaldım. Bunun yanı sıra elektrik enerjisi ile çalışan çok sayıda eşyam yandı ve bozuldu. Evime jeneratör aldım ama bu seferde yakıt yetiştiremiyorum. Benim evimde kalorifer var. Ancak elektrik kesintilerinden dolayı kullanamadığım için kömür sobası kurmak zorunda kaldım” dedi.

Editör: Wan Haber