Rıdvan Can

Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş. VEDAŞ Şirket Müdürü Emrullah Okuducu 2015 yılında Van iline yatırım için rekor harcama yaptıklarını belirterek, Otuz Beş Milyon Beş Yüz Kırk Beş Bin Türk Lirası yatırım yaptıklarını belirtti.

VEDAŞ tarafından düzenlenen Van İli Yatırım Çalışmaları toplantısına, Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş. VEDAŞ Şirket Müdürü Emrullah Okuducu, VEDAŞ İl Müdürü, Beytullah Özbayram, VEDAŞ Yatırım Grup Müdürü Orhan Gültepe, VEPSAŞ Şirket Müdürü Murat Taş ve VEDAŞ yetkilileri katıldı.

"597 bin 019 aboneye hizmet veriyoruz"
VEDAŞ çalışmaları hakkında bilgi veren VEDAŞ Şirket Müdürü Emrullah Okuducu, "VEDAŞ olarak; 4 il, 27 İlçe, 2703 köy ve mezrada toplam 597 bin 019 aboneye hizmet vermekteyiz.  Bölgemizde 6 bin 240 adet muhtelif güçler dağıtım trafosu ve 34 bin 910 km'lik hat uzunluğumuz mevcuttur. Türkiye genelinde km2 başına 95 kişi ve 46 abone düşerken bölgemizde km2 başına 44 kişi ve 12 abone düşmektedir. Bu bilgilerden anlaşılacağı üzere çok dağınık, geniş ve zor bir coğrafyada hizmet vermeye çalışmaktayız. Van Merkez ve Birçok Noktada Trafoları Yeniledik. Birçok Noktada Havai Hatları Yer Altına Aldık. Dağıtım Merkezlerini Yeniden İnşa Ettik. Dağıtım Merkezlerinde Bulunan ve Ekonomik Ömrünü Tamamlamış Eski Hücreleri Son Teknolojiye Dönüştürdük. Depremden Zarar Gören Trafo Binalarını Onardık veya Yeniden İnşa Ettik. Yolda Kalan Direklerin Deplaselerini Gerçekleştirdik. 5 bin 743 Adet Yeni Direk Dikimi Gerçekleştirdik. Gerilim Dönüşümü Kapsamında 776 Adet Trafonun Değişimini Tamamladık. Gerilim Dönüşümü Yapılan Yerlerde İzolatörlerin Tamamını Değiştirdik" dedi.

2014 Yılında Uzman Mühendislerimizle 2015 Yılına Ait Yatırım Projelerimizi hazırladıklarını belirten Okuducu, "Şebeke Yenileme Çalışmalarımızı En Kısa Sürede Bitirmek İçin 10 Yüklenici Firma ve 580 Kişilik Ekip İle Çalıştık. Van Büyükşehir Belediyesi İle Koordineli Olarak Yürüttüğümüz Çalışmalarda UKOME ve AYKOME'nin Desteğini Alarak Karayolları İle İş Birliği İçerisinde Çalıştık. Çalışmalar Sırasında Yaşanacak Kesintileri 48 Saat Öncesinde Valiliğe, Yerel Yönetimlere ve Basın Kuruluşlarına Bildirdik. Ayrıca Şirketimizin WEB Sayfasında da Kesinti Bilgilerini Duyurarak Halkımızın Mağduriyetini Azaltmaya Çalıştık" ifadelerini kullandı.

1-179.jpg

"Bölge Geneline 400.000.000,00 TL Yatırım Yapmayı Planyalıyoruz"
2016 -2020 yılları arasında hayata geçirecekleri projeler hakkında bilgi veren Okuducu "3. Tarife Döneminde Bölge Geneline 400.000.000,00 TL Yatırım Yapmayı Planlamaktayız. Bu konuda Projelerimiz Tamamlandı. SCADA / DMS ve Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) ile Şebekelerimizde Oluşacak Büyük Arızaları Teknik Ofislerimizden Anında Tespit Edecek ve Yine Teknik Ofislerimizden Arızaya Müdahale Edebileceğiz. Köy Enerji Nakil Hatları ve Köy İçi Şebekelerini ( AG Hatları) Yenileyeceğiz. Merkez ve Köylerde Aydınlatma Çalışmalarına Ağırlık Vereceğiz. İl ve ilçe Merkezlerinde Şehir Gelişimini Tamamlamış Cadde ve Sokaklarda Havai Hatları Yer Altına Alacağız. İmar Planına Göre Yolda Kalan veya Can ve Mal Güvenliği Açısından Tehlike Arz Eden Tesisleri Kaldıracağız ya da Yer Değişikliğini Yapacağız. Ekonomik Ömrünü Dolduran Trafo Binalarının ve Köşklerinin Yenilenmesine Devam Edeceğiz" şeklinde konuştu.

"Van tarihinin en kapsamlı yatırımını gerçekleştirdik"
Kış ve yaz aylarına göre alınan enerji değerlendirmesi hakkında bilgi aktaran Okuducu, "Kış aylarında bölge genelinde aylık 480.000.000 kWh'a yakın enerji tüketilmekte iken Yaz aylarında ise bu rakam aylık 240.000.000 kWh civarına gerilemektedir. Söz konusu rakamlardan da anlaşılacağı üzere Bölgemizde kış aylarında elektrik ısınma amaçlı olarak kullanılmaktadır. Alınan enerjinin tahakkuk oranına bakıldığında ise kış şartlarında kaçak elektrik tüketiminde büyük oranda artış olduğu görülmektedir. Yıl bazında bölge geneli 2014 yılında 21 bin 052, 2015 yılında ise47 bin 252 adet kaçak zabıt tutulmuştur.  Hatların Yer Altına Alınması ve Kötü Görünümlü Binalarımızın Yenilenmesi İle; Büyükşehir'in Kent Estetiğine Önemli Katkılar Sağladık. Ayrıca, Bölgemizde Uzun Süre Etkili Olan Olumsuz Hava Şartlarından Şebekelerimizi Büyük Oranda Korumuş Olduk. Direk Deplaseleri İle Yaya ve Araç Trafiğine Kolaylık Sağladık. Özellikle Engelli Vatandaşlarımızın Günlük Hayatlarını Kolaylaştırdık. (Deplase İşlemleri Yeni Açılan Yollara Paralel Olarak Devam Edecektir.) Gerilim Dönüşümü Çalışması İle; Enerjimizin Kalitesini Artırdık. Trafoların yenilenmesi, hatların elden geçirilmesi ve izolatör değişimi ile; daha kaliteli ve kesintisiz enerji halkımızın  hizmetine sunulmuş oldu. Trafo Merkezlerindeki Eski Hücrelerin Teknolojik Hücrelerle Değiştirilmesi ile; Enerjimizin Dağıtımını Çağın Gereklerine (SCADA/DMS) Uygun Olarak Yapabilecek ve Olası Arızalara Müdahale Süremiz Kısalmış Olacaktır. Bölge Genelinde ve Van Özelinde Enerji Altyapısına Rekor Bütçe Ayırarak Van Tarihinin En Kapsamlı Yatırımını Gerçekleştirdik. Enerjimizi Kaliteli ve Kesintisiz Hale Getirmek İçin Projelerimizi Kısa Sürede Hayata Geçirdik. Halihazırda % 60'lar seviyesinde olan kaçak elektrik Kullanım Oranı Mevcut Haliyle Seyrederse Kısa Sürede Yapılan Tüm Yatırımlar Heba Olacaktır. Yatırımların sürdürülebilirliği için; kaçak elektrik kullandırtma, elektriksiz kalma" ifadelerini kullandı.

Editör: Wan Haber