Yöre halkından şirkete sürpriz.Urla, Ovacık Mahallesi'nde ormanlık alana kurulması planlanan rüzgar enerji santraline tepki gösteren köylüler ağaç nöbet sistemi başlatıllar.

 


Ovacık sakinleri, ormanda ağaç kesimi yapmakla görevlendirilen işçilerin kurdukları çadırın yanında kendi imkanlarıyla oluşturdukları kamp alanında eylem bekliyor. 
-"Agaç kesim sahasına girmemeleri için tebligat yapıldı"
Ovacık Mahallesi Muhtarı Veysel Erköse, yaptığı açıklamada, pazar günü başlayan ağaç kesiminin, dün başlayan yağış ve ağaçkesiminin çevrede toplanan insanların can güvenliğine tehdit oluşturması nedeniyle durdurulduğunu belirtti. 
Bu süreçte ilk gün yaklaşık 1 saat süren çalışmada 25 civarında ağacın kesildiğini anlatan Erköse, jandarmanın kendilerine bundan sonra ağaç kesim sahasına girmemeleri gerektiği yönünde tebligat yaptığını kaydetti. 
Erköse, şu aşamada yapabilecekleri bir şey olmadığını ancak bekleyişlerini sürdürerek ağaçları korumaya çalıştıklarını ifade ederek, şunları söyledi:
"Biz sadece şu ada (tespit için) görntü alabiliyoruz. Başka bir şey yapamıyoruz. Ormana girişimiz sakıncalı. Tahsis edilmiş bir orman, izinleri alınmış. Orman dairesi kesip teslim etmek zorunda. Şu anda yapabileceğimiz pek bir şey yok sadece görüntü alabiliyoruz ama Urla halkından çevrecilerden gelenler, onların önüne geçtiler. Kesimin insanlara zarar vereceğini düşündükleri, güvenli olmadığı için kesim pazar günü durduruldu ama bu arada 25 ağacımız ağacımız kesildi. Bekliyoruz, ne olacağını tam bilmiyoruz."-"Biz enerji yatırımlrına karşı değiliz" Yaptıkları eylemin, "rüzgar enerjisi santraline ya da enerji yatırımlarına karşı oldukları" gibi anlaşılmaması gerektiğini doğa korunarak da bu yatırımların yapılabileceğine inandıklarını dile getiren Erköse, şunları kaydetti: 

"Enerjiye illa ki ihtiyacımız var, herkesin ihtiyacı var. Bir gün elektrik kesildiğinde sıkıntı yaşıyoruz. Hepimizin, her şeyi enerjiye bağlı. 'Enerji santrali kurulmasın' diye bir şey de söylemedik. Rüzgar türbinlerine karşı değiliz ama yr olarak, yöre olarak burası uygun değil. Daha kırsal, daha kıraç, daha makilik araziler bulunabilir. (Burası) Rüzgar alıyordur eminim, çünkü çok güzel doğası var, rüzgara vakıf bir tepe ama ben derimki,daha kıraç arazilerde yapılabilir."
Erköse, geriye dönüşü olmayan bir noktaya gelmemesi için şirket yetkililerinden ve orman işletmesinden açtıkları davanın sonuçlanmasını beklemelerini talep ettiklerini ve bu kararın bir an önce çıkmasını umduklarını ifade ederek, "Hukuki süreçte daha hızlı davranılsın. Verilecek bir karar varsa bir an önce verilsin, biz de rahatlayalım" dedi. -"Bu ağaçların büyümesine tanığım'

Mahalle sakinlerinden Erdal Gölcük ise mahallenin en yaşlılarından olduğunu ve bölgede her biri 50 yaşında olan ağaçların büyümesine tanıklık ettiğini belirterek, "Ağaçlar kesilmese ne olur? Oksijen kalmıyor. Buralarda büyüdük, buralar talan edecekler, biz ağaçların kesilmesini istemiyoruz" diye konuştu.

Ovacık sakinlerine destek için bisikletiyle Urla'dan gelen Önder Duran da bir doğasever olarak ağaç kesimine karşı çıkmak için Ovacık'a geldiğine işaret ederek, "Doğayla sürekli iç içeyim, fırsat bulduğumda doğa yürüyüşleri yapıyorum. O yüzden bu güzelliğin katledilmesine karşıyım" dedi. 

Editör: Wan Haber