Sürücü kurslarına giderek sertifika almaya hak kazanan ancak bunu sürücü belgesine dönüştürmeyenler 2015 yılına girmeden mutlaka belgeye dönüştürmeleri gerekiyor. Aksi takdirde belgeleri iptal olacak.

Türkiye Sürücü Kursları ve eğitimcileri Konfederasyonu (TUSEKON) Genel Başkanı İsmail Yılmaz, sürücü belgesi sertifikası alanlara, yılbaşına kadar sürücü belgesi almaları uyarısında bulundu.Yılmaz, Türkiye genelinde 3 bin 450 sürücü kursunun bulunduğu ve 40 bin sürücü eğitimcisinin olduğu konfederasyonun 2012 yılında kurulduğunu kaydetti.

Türkiye'nin her bölgesinde aynı heyecanla çalışmalara devam ettiklerini aktaran Yılmaz, "Üzerimize aldığımız sürücü eğitimi sorumluluğu ve bilinciyle hareket etmeye çalışıyoruz. Bu bizim için çok önemli, çünkü insan hayatını, can ve mal kaybını direkt ilgilendiren bir konuda eğitim yapıyoruz. Bu açıdan da bizlere önemli sorumluluklar düştüğü bilincindeyiz" diye konuştu.

Yılmaz, sürücü kurslarının denetlenmesi konusunda önemli çalışmaların olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Sektörün itibarı bizim için önemli, açıkçası 2 yıl öncesine kadar sürücü kursları toplumda çok iyi algılanmıyordu. Son yapılan değişikliklerden sonra gerçekten algı da değişti, artık toplumun bakışı da farklılaştı. Bizler insanların can ve mal güvenliği konusunda çok önemli görevler üstleniyoruz. Ancak toplumdaki algımız maalesef aynı ölçüde değildi."

Yeni yıl uyarısı

Sertifikalı sürücü belgelerinin yeni yılla birlikte geçersiz olacağını bildiren Yılmaz, sürücü adaylarını mağdur olmamaları konusunda uyardı. 

Aralık ayı sonuna kadar belgelerin değiştirilmesi gerektiğini dile getiren Yılmaz, şu bilgileri verdi:

"Sürücü kurslarına giderek sertifika almaya hak kazanan ancak bunu sürücü belgesine dönüştürmeyenler 2015 yılına girmeden mutlaka belgeye dönüştürmeleri gerekiyor. Aksi takdirde belgeleri iptal olacak. Sertifikaların sürücü belgesine dönüştürülmesi için verilen 2 yıllık süre 2015 yılında doluyor. Dolayısıyla vatandaşların mağdur olmaması için aralık ayı sonuna kadar mutlaka belgelerini almalarını öneriyorum. Yeni yıla girmeden önce bunu yapmayanlar tekrar sürücü kurslarına kayıt olarak yeniden sınavlara girmeleri gerekiyor. Bu da hem zaman hem de maddi kayba neden olacak. Türkiye genelinde 3 bin 450 sürücü kursu bulunuyor. Her sürücü kursunda ortalama 500 sertifikalı sürücü adayının olduğu düşünülürse 1 milyon 725 bin kişinin sürücü belgesi tehlikede demektir."

Ehliyetler çeşitlenecek

Türkiye'nin AB kriterlerini yakalamaya çalıştığını aktaran Yılmaz, bu çerçevede sürücü belgelerinin de AB standartlarına uygun hale getirilmesi için bir dizi yenilik yapıldığını ifade etti.

Bu bağlamda geçen yıl yapılan yasal düzenlemeyle sürücü belgesi çeşidinin 17'ye çıktığını, değişikliklerin sadece sürücü belgeleriyle sınırlı kalmadığını vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti:

"AB standartları çerçevesinde sürücü belgelerinde de değişim yaşanacak. Ağır vasıtalarda her 5 yılda bir, diğer araçlarda 10 yılda bir sürücü belgeleri değişerek sürücüler sağlık kontrollerine tabii tutulacak. Muhtemelen bu kontrollere eğitim şartı da getirilecek. Güncel bilgilerin tazelenmesi, değişen kuralları tekrar görme açısından sürücü kurslarına da görev düşüyor. Sınavların zor olmasını biz istedik. Çünkü sınavlar ne kadar zor olursa biz sürücü kursları da o kadar kaliteli eğitim vereceğiz. Ayrıca sürücü belgesi almak isteyenlerin dikkati ve olaya bakışı daha ciddi olacaktır."

 

DAHA ÖNCEKİ WAN HABER'İN HABERİ..

Önümüzdeki aylarda yürürlüğe girmesi beklenen Karayolları Trafik Yönetmeliği çerçevesinde sürücü belgesi alabilmek zorlaşıyor. Ağır vasıta ehliyeti almak isteyen sürücü adayları öncelikle B sınıfı ehliyet alacak. Sürücü belgesi almayı hak kazanan adaylar 1 yıl süreyle stajyer sürücü olarak trafiğe çıkacak. 60 ceza puanını aşan stajyer sürücünün belgesi alınacak.

Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Konfederasyonu Genel Başkanı İsmail Yılmaz, Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Haydar Karaduman'ı ziyaretinde yaptığı açıklamada, tasarı halindeki Karayolları Trafik Yönetmeliği hakkında bilgiler verdi. Türkiye'de trafik kazalarının en önemli ülke sorunlarından biri olduğunu belirten Yılmaz, kazalarda binlerce kişinin hayatını kaybettiğini, yüzbinlerce kişinin malul kaldığını, milyarlarca liralık maddi kayıplar oluştuğunu vurguladı. Kazaların büyük çoğunun sürücü hataları nedeniyle gerçekleştiğine işaret eden Yılmaz, bu nedenle Karayolları Trafik Yönetmeliği hazırlandığını dile getirdi.

YENİ DÖNEMDE ŞARTLAR ZORLAŞIYOR


Önümüzdeki aylarda yürürlüğe girmesi beklenen yönetmelikle köklü değişiklikler yapıldığına dikkat çeken Yılmaz, şöyle devam etti: "Trafik yönetmeliği önümüzdeki günlerde değişecek. Sürücü belgelerinde yaş sınırları değişiyor. Tecrübe şartı geliyor. Bir ağır vasıta ehliyeti almak için öncelikle B sınıfı ehliyet alması gerekiyor. Yaşı yeterli olsa bile bu zorunlu. Ayrıca stajyer sürücü adayı kavramı geliyor. Çıraklık dönemi olacak. 1 yıl stajyer sürücü adayı olunacak. Hata yapma toleransı az olan uygulamada 60 ceza puanı alan kişinin belgesi iptal edilecek. 17 çeşit sürücü belgesi olacak. Sürücü belgeleri 5 ila 10 yıllık periyotlarla değiştirilecek. Ağır vasıta sürücüleri sağlık raporu şartıyla 5 yılda ehliyetlerini yenileyecek. Diğer sürücüler ise 10 yılda değiştirecek."

DİREKSİYON SINAVINDA BAŞARI ORANI YÜZDE 50

Sürücü belgesi edinmeyle ilgili son 1-2 yılda önemli değişiklikler gerçekleştiğini de anımsatan Yılmaz, "Son 1-2 yıldan beri sürücü eğitimlerinde ciddi değişiklikler oldu. Derslerin müfredatları ile sınavların şekilleri değişti. Şimdi 50 soruluk tek sınav oluyor. Sürücünün günlük hayatta kullanacağı kurallarla ilgili sorular oluyor. Direksiyon sınavları çok zorlaştırıldı. Eskiden sınava giren herkes ehliyet alıyordu. Artık direksiyon sınavlarında eğimli yollarda kavrama kalkışları, tek seferdi iki araç arasına park edebilme gibi sürücü tekniklerine bakılıyor. Şimdi direksiyon sınavına girenlerin yüzde 50'si geçemiyor. Avrupa'da standardın bu düzeyde olduğunu görüyoruz."

SÜRÜCÜ BELGESİNİ ALMAYANLARIN HAKKI KAYBOLABİLİR


İsmail Yılmaz, sürücü belgesi alma hakkını elde eden, dosyasını aldığı halde Emniyet Müdürlükleri'nden ehliyetini almayanları uyardı. Bu durumdaki sürücülere 2 yıllık süre verildiğini hatırlatan Yılmaz, şunları söyledi: "Sürücü kursunu tamamlayıp, sonra sınava girerek başarılı olanlar sürücü kursundan dosyasını aldığı halde ehliyetlerini almayanlar için haklarını kaybetme tehlikesi var. Onlara 2 yıllık süre verilmişti. Bu sürenin son aylarıdır. Dosyasını aldığı halde ehliyeti almayanlar yakında haklarını kaybedebilir. Bununla birlikte stajyerlik uygulamasına takılmamaları için sürücü belgelerini almaları gerekiyor." Yılmaz, Türkiye'de mevcut 3 bin 500 sürücü kursu, bu kurslarda çalışan 50 bin eğitimci olduğunu kaydetti.

Editör: Wan Haber