Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) raporuna göre, 2012-2013 yılları arasında vergi artışlarında Portekiz ilk sırada yer aldı.

Merkezi Paris'te bulunan OECD'nin 2014 vergi raporuna göre, 2012 ve 2013 yılları arasında vergilerin gayri safi milli hasılaya oranında yüzde 2,2 artışla Portekiz ilk sırada bulunuyor. Portekiz'i 1,7 artışla Türkiye, yüzde 1,5 artışla Slovakya izledi.

OECD verilerine göre yüzde 1,4 artışla Danimarka dördüncü sırada, yüzde 1,2 artışla Finlandiya beşinci sırada geldi.

Vergiler bir önceki yıla oranla Norveç'te yüzde 1,5, Şili'de yüzde 1,2 Yeni Zelanda'da ise yüzde 0,9 düşüş gösterdi. OECD ülkeleri içinde ortalama olarak vergi yükü 0,4 puan artarak, yüzde 34,1'e çıkarken, 2013'te vergi gelirlerinin gayri safi milli hasılaya oranı 21 ülkede artarken, sadece 9'unda düşüş gösterdi.

Vergilerin, gayri safimilli hasılaya oranı

2013 verilerine göre vergilerin, gayri safi milli hasılaya oranının en fazla olduğu ülkeler sıralamasında yüzde 48,6 ile Danimarka ilk sırada, yüzde 45 ile Fransa ikinci sırada ve yüzde 44,5 ile Belçika üçüncü sırada yeraldı.

Sıralamanın sonunda ise yüzde 19,7 ile Meksika yer alırken, yüzde 20,2 ile Şili sondan ikinci, yüzde 24 ile Kore sondan üçüncü oldu.

Türkiye'de ise bu orn 2012 yılında 27,6 iken, 2103 yılında 1,7 puan artışla yüzde 29,3 çıktı.


Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü bazen de İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı OECD NEDİR?

 

Fransızca: Organisation de coopération et de développement économiques), uluslararası bir ekonomi örgütüdür.

OECD, 14 Aralık 1960 tarihinde imzalanan Paris Sözleşmesi'ne dayanılarak, 1961'de kurulmuştur ve savaş yıkıntıları içindeki Avrupa'nın Marshall Planı çerçevesinde yeniden yapılandırılması amacıyla 1948 yılında kurulan Avrupa Ekonomik wanhaber şbirliği Örgütü'nün (OEEC) doğrudan mirasçısıdır. Üyelerinin büyük bir bölümü AB ve İUT üyeleridir, çoğunluğu da gözlemci üyelerdir. OECD ülkeleri sanayileşip zengin olmuş ülkelerdir.

Amaçları 
Örgütün tüzüğe bağlanmış amaçları şunlardır:

Finansal istikrarın eşzamanlı olarak korunduğu üye ülkelerde ve hem de özellikle gelişmekte olan ülkelerde halkın yaşam standartının iyileştirilmesi, sürekli ve dengeli ekonomik gelişim sağlayan politikaya destek ve yardım, işsizliğin ortadan kaldırılması;
Ekonomik genişleme politikasının uyandırılması ve sosyo-ekonomik eşgüdümlü gelişmenin desteklenmesi;
Uluslararası yükümlülüklere uygun olarak çok taraflı ve ülkeler arasında ayrım gözetmeyen dünya ticaretinin geliştirilmesine destek verilmesi.
OECD'ye üye veya bu örgüte üyelik talebinde bulunan ülkeler, sosyo-politik ve ekonomik yaşamda, aşağıda belirtilen üç ilkeyi vazgeçilmez değerler olarak benimsemişlerdir:
Demokrasi;
İnsan haklarına ve yurttaş özgürlüğüne bağlılık;
Bu ilkeler, aynı zamanda, yukarıda belirtilen amaçların gerçekleştirilmesine de hizmet ederler. OECD, bir taraftan bu ilkelerin üye ülkelerde güçlendirilmesine katkı sağlarken, diğer taraftan da örgüte üye olmayan ülkelerde ilkelerinin tanıtımını yapmaktadır.

Editör: Wan Haber