Ziyarette Van’ın ekonomisinin gelişmesi için yapacakları çalışmaları anlatan Takva, “Bugüne kadar oda organlarında temsil edilmemiş, edilme fırsatı bulamamış Vanlı işadamlarından oluşacak ‘Akil Tacirler Grubu’nu oluşturacağız. Böylelikle geniş katılımlı yöresel kurullar oluşturmak istiyoruz. Bu kurullara muhalif olan arkadaşlarımızı da davet edeceğiz. Bu işe başladığımızda hedefimiz ne ise, şimdi de aynıdır. Bundan sonra sizin desteğinizle de kentin yararına yapılan çalışmalarda hep beraber olmak istiyoruz. Van için yaptığınız çalışmalar için size müteşekkiriz” dedi.


Van’ın geleceği için birlik beraberliğin önemini vurgulayan Vali Karaloğlu ise “Hayırlı uğurlu olsun, uzun bir seçim süreci yaşandı. Seçim sürecinde yaşananlar normal, ama seçimden önce oluşan gruplaşmaları kentin menfaati için ortadan kaldırmanız lazım. Bunu yapmak çok zor değil, tüccar adamlar akıllı adamlardır. Çok hızlı bir şekilde birlikteliğe ihtiyacınız var. Nihayetinde daha önce çalışan arkadaşların da bir tecrübesi var, onu da yabana atmayın. Bu kentin birliğe, hoşgörüye ihtiyacı var. İnşallah Van için hayırlı olur. Yeni Türkiye’nin vizyonuna uygun genç bir ekip olmuş. Dünyada kalkınan ülkeler var, kalkınmakta olan ülkeler var. Türkiye’de de kalkınan iller var, kalkınmakta olan iller var. Van da kalkınmakta olan illerdendir. STK olarak teşvik ederek cesaretlendirmeniz lazım. Bölgenin var olan görüntüsünü farklı gösterme gayretlerine de set olmanız lazım. Bu, çok önemlidir. Yatırım; baştan sona psikolojidir. Pozitif olacaksınız. Bu kentte kötü görüntüye izin vermemelisiniz. Başka ildeki işadamları ile karşılıklı gidiş-gelişleriniz olsun. İnsanların kafalarındaki önyargıyı kırmanız lazım. Bu ön yargıyı da ancak karşılıklı gidiş-gelişlerle yıkabilirsiniz. Diğer illere gidip orda Van’ı ne kadar anlatırsanız anlatın o ön yargıyı kıramazsınız. Ama o işadamlarının buraya gelişleri, buradaki ortamı görmeleri ön yargıyı kırabilir. Ticaret ve sanayi odaları kentlerde önemli kuruluşlardır. Bunlara öncülük etmeniz gerekir. Kentte gerçekleşecek olan etkinliklerde seyirci değil, ev sahibi olmanız lazım” dedi.


""

TOBB'un, Başkale'de meslek yüksekokulu yaptırma sözü olduğunu ifade eden Vali Karaloğlu, “Van’da yaşanan depremler sonrasında TOBB’un Başkale ilçesine yaptırma sözü verdiği meslek yüksek okulu henüz yapılmadı. Ankara’ya gittiğinizde bu konu üzerinde muhakkak durmanız gerekir” dedi.


“İRAN İLE İLİŞKİNİZİ HER ZAMAN CANLI TUTUN”
İran ile kurulması gereken ticaret ilişkilerinin önemine de değinen Vali Karaloğlu, “İran’da şu anki mevcut yapı ve yönetim anlayışı çok farklı. 8 kilometrelik yolları kaldı, bu yolu yapmadıkları için sınır kapısı açılamıyor. Bu konuda size çok iş düşüyor. Urumiye’deki, Hoy’daki ticaret odaları ile iyi ilişkiler kurarak İranlıları ikna etmeniz gerekir. Bu konuyu Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül ile de görüştüm, dönemin İran Cumhurbaşkanı Sayın Ahmedinejad ile de görüştüm. İran ile muhakkak suretle ilişkilerinizi canlı tutmanız gerekiyor. Bu; Van’ın geleceği için çok önemlidir. Bu konuda eski yönetimdeki arkadaşların tecrübelerinden de istifade ederek İran ayağında çok sağlam ilişkiler oluşturmanız lazım” şeklinde konuştu.


Sohbetin ardından Vali Karaloğlu; hayırlı olsun temennisiyle misafirlerini uğurladı.

Editör: Wan Haber