Van Ticaret ve Sanayi Odası, 31 Aralık 2012 tarihinde sona eren 5084 Sayılı Yatırımın ve İstihdamın Teşviki Hakkında Kanun'un süresinin mutlaka uzatılması gerektiğini belirtti.
VATSO'dan yapılan yazılı açıklamada, hafta başında yapılacak olan Bakanlar Kurulu'nun gündemine alınan yasanın uzatılması yönünde karar çıkacağını kaydetti. Açıklamada, "Aylar öncesinde, Van Ticaret ve Sanayi Odası'nın Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine ve Esnaf Sanatkarlar Odalar Birliği ise TESK nezdinde girişimlerde bulunulurken, hazırlanan raporlar da Van Milletvekilleri ve ilgili Bakanlıklara sunulmuştu. Yapılan çalışmalar neticesinde 5084 sayılı yasanın süresinin uzatılmasının hafta başında yapılacak Bakanlar Kurulu gündemine alınması süreci başlatıldı. İlgili kanunun işletmeler açısından büyük önem taşıyor. İş dünyası açısından sigorta primin işveren desteği noktasında önemli bir teşvik olan ve 49 ilde uygulanan 5084 sayılı yasanın 31 Aralık'ta sona ermesinin ardından mevcut işletmeler açısından çok ciddi sorunlar doğuracaktır. İşveren sigorta payının artmasıyla çok sayıda işletmenin personel azaltma eğilimine neden olacaktır. 5084 Sayılı Yatırımın ve İstihdamın Teşviki Hakkında Kanunun mutlaka uzatılması gerektiği yönünde taleplerimiz oldu. Önümüzdeki hafta başında yapılacak Bakanlar Kurulu'nun gündemine alınacak olan yasanın uzatılacağı yönünde olacaktır. Bu kalkınmada öncelikli olan ilimiz için sevindirici bir gelişmedir" denildi.
Yasa sayesinde bir çok yatırımların yapıldığına dikkat çekilen açıklamada şunlara yer verildi:
"Van'da bu yasadan birçok firmamız yararlanıyor. Bu yasa 2 büyük deprem yaşayan Van için çok önemli. Bu yasa sayesinde yeni yatırımlar yapıldı. Kazanımlar elde edildi. Yasanın 31 Aralık'ta sona ermesi özellikle Van gibi iller için büyük dezavantaj oldu. Sürenin uzatılması için bu teşviklerden yararlanan kalkınmada öncelikli 49 ilin oda başkanları olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) nezdinde girişimler başlattık. Ayrıca VESOB'da üst birliği olan TESK nezdinde girişimler başlattı. Hazırladığımız raporlarla ısrarla bu sürenin uzatılmasını talep ettik. Yasa görüşülmek üzere hafta başında yapılacak olan Bakanlar Kurulu'nun gündemine alınıp nihayete erdirilecektir."
(Yİ-Y)

16.02.2013 15:04:53 TSI

Editör: Wan Haber