60 yıl önce Alipaşa Mahallesi’nde aldıkları arazide ev yapan Topal ailesi, mevcut yerin Van Büyükşehir Belediyesi’ne verilmesi üzerine evlerinden çıkarılma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Evden çıkmaları için kendilerine tebligat gönderilen aileler, duruma tepki gösterdi. Yıllarca zor şartlar altında bir yuva kurduklarını belirten aileler, evlerinin yıkılması durumunda sokakta kalacaklarını söyledi. 

Gidecek başka bir yerleri olmadığını belirten Mehmet Sıddık Topal (35), "Dedelerimiz yaklaşık 60 yıl önce buraları satın aldı. Daha sonra zor şartlar altında kendimize bir ev yaptık. 15 yıllık tüm çalışmamı bu eve yatırdım. Şimdi ise Van Büyükşehir Belediyesi burasını park alanına çevirecek diye evlerimizden çıkmamızı istiyorlar. Eşim şeker hastası. Sürekli tedavi görmesi gerekiyor. İki çocuğum okuyor. Ben günübirlik çalışıp zar zor ailemin geçimini sağlayabiliyorum. Şimdi bu durumda ailemi alıp nereye gideceğim?” dedi.

Sorunu gerekli yerlere ilettiğini ifade eden Topal, “Gerek Van Valiliği olsun gerek belediye yetkilileri olsun, mevcut sıkıntımı bildirdim. Van Valiliği bu konuda yer olması durumunda malzeme yardımında bulunacağını ancak belediye ise hiçbir konuda yardımcı olamayacağını söyledi. Ben Van Büyükşehir Belediyesi yetkililerden bize bir yer tahsis etmesini istiyoruz. Böylece valiliğin vereceği malzeme desteği ile kendimize bir yuva kurabiliriz. Bu konuda yetkililerden yardım bekliyorum. Eğer sorunumuza bir çözüm bulunmaz ve evlerimiz yıktırılmaya başlanılsa kesinlikle evlerimizden çıkmayacağız. İsterlerse bizleri evle beraber gömsünler. Nasılsa gidecek başka yerimiz yok. Evimizi başımıza yıksınlar. Kesinlikle çıkmayacağız” şeklinde konuştu.

10 yıldır şeker hastası olduğunu ve eklemlerindeki kireçlenme nedeniyle çalışamadığını belirten Muhteber Topal ise, “Tüm bu sıkıntıların içinde bir de evlerimizden çıkmamız isteniliyor. Bu sıkıntılar nedeniyle şekerim sürekli yükseliyor. Gidip tedavi olmam için maddi durumum yok. Eşimin bir işi yok. Benim hastalığımdan dolayı başka yerlere de gidemiyor. Çok perişan durumdayız. Yetkililerden sadece bir yuva istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Mahallede yaklaşık 35 ailenin aynı sıkıntıyla karşı karşıya kaldığını dile getiren Cevahir Topal da, “Biz 8 aileden oluşan kalabalık bir aileyiz. Şimdi bu çocuklarla nereye gidebiliriz? İş yok güç yok. Biz de bu devletin çocuklarıyız. Sadece bir yuva istiyoruz” dedi.

Van Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise henüz konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.

Editör: Wan Haber