Yaz sıcaklıkları ile birlikte birçok sağlık probleminin de baş göstermeye başladığı Van'da uzmanlar, yurttaşları uyardı. Yaz sıcaklarından dolayı yaşanan sağlık sorunlarına ilişkin bilgi veren Uzman Doktor Çağatay Çıtırık, güneş ışınlarının insan sağlığı için vazgeçilmez bir unsur olduğunu fakat en sıcak günlerde de güneşten sakınılması gerektiğini söyledi. Sıcak havada en çok çocuk, yaşlı ve gebe kadınların dikkatli olması gerektiğini dile getiren Çıtırık, kalp, damar ve diyabet rahatsızlığı olanların sıcak havalarda dışarıya çıkmamaları gerektiğini belirtti. Güneş ışınlarının tepede olduğu saatlerde mümkünse dışarı çıkılmaması gerektiği konusunda uyarılar yapan Çıtırık, "Eğer dışarı çıkmamız mecburiyet ise açık renkli kıyafetler giymeli ve geniş bedenli kıyafet tercih edilmelidir. Böyle havalarda sık sık sıvı tüketilmeli ve meyve yenmelidir" dedi. 

'Sıcak hava da bol su tüketin'

Yoğun efor harcayan yurttaşların mutlaka şapka takmaları ve yanlarında her zaman su bulundurmaları gerektiği konusunda uyarılar yapan Çıtırık, böbrek hastaları ve diyaliz hastalarının da sıcak havalardan ve ani hava değişiminden olumsuz yönde etkilendiğini söyledi. Çıtırık, "Baş dönmesi ve göz kararması durumlarında en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları ve güneşten kaçınmaları gerekmektedir. Yaşlı insanların mümkünse bu sıcak yaz günlerinde güneşin daha açık olduğu saatlerde dışarıya çıkmamaları daha iyi olur. Ailelerin çocuklara sık sık dondurma gibi soğuk maddeleri vermemeleri konusunda dikkatli olmaları gerekmektedir" dedi. 

Hazır gıdaların tüketilmesi konusunda da uyarılar yapan Çıtırık, "Hazır gıdalar ishal ve gıda enfeksiyonuna yol açabiliyor. Özellikle Van'da havaların gündüz sıcak olması gece ise soğuk olması çocuklarda öksürük, burun akıntısı ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara yol açıyor" dedi. DİHA

Editör: Wan Haber