Aydın Çevre ve Şehircilik Müdürü Selahattin Varan, kentte hava kirliliği ölçüm değerlerinin önceki yıllara oranla oldukça düşük seviyede olduğunu belirterek, "Aydınlılar bu kış temiz ve kaliteli hava soluyor" dedi.
Aydın'da geçtiğimiz kış özellikle akşam saatlerinde duman bulutunun kenti kaplaması nedeniyle Vali Kerem Al, hava kirliliğine karşı önlem alınması için Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nü uyarmıştı. Uyarının ardından toplanan Çevre Koruma Kurulu'nun hava kirliliğinin kontrolü ve önlenmesine ilişkin aldığı kararlar Aydın Valiliği'nin genelgesiyle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından uygulanmaya başlanmıştı. Genelge ile Aydın Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nce yapılan denetimlerde kaçak yakıtların satışı ve kullanımı önlenmiş, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü'nce de açıkta kömür taşıyan araçların kent sınırları içerisine girişi engellenmişti.
Aydın Valisi Kerem Al'ın talimatı ile geçen yıl ki genelgenin halen yürürlükte olduğunu kaydeden Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, "Önceki yıllarda kentimizin hava kirliliği çok yoğundu. Hava kirliliği nedeniyle insanların nefes almakta bile zorlandığı günler oluyordu. Bu nedenle Valimiz Kerem Al'ın talimatıyla hava kirliliğinin önlenmesi ve kontrolü için Çevre Koruma Korulu geçen yıl bir takım kararlar aldı. Bu kararları geçtiğimiz kış döneminde olduğu gibi bu yıl da uyguluyoruz. Yeni yıl öncesinde 25 kişilik denetim ekibiyle kontrollerimizi yaptık. Kaçak yakıt kullanımı ve satışı ile yapılan denetimlerde tek bir ceza kesilmedi. Hava kirliliği konusunda herkes artık bilinçlendi" diye konuştu.
DEĞERLER KORUNMAYA ÇALIŞILACAK
Varan, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hava Kalitesi İzleme İstasyonu tarafından Aydın'da 29 Aralık 2012 tarihinde 17.00 saatlerinde yapılan ölçümlerde kükürt dioksit oranı 28 mikrogram/metreküp, partikül madde oranı ise 80 mikrogram/metreküp olarak ölçüldü. Aydın'daki ölçümlerin, Hava Kalitesinin Korunması Yönetmeliği'nin kükürt dioksit için öngördüğü maksimum 400 mikrogram/metreküp, partikül madde için ise öngördüğü maksimum 300 mikrogram/ metreküp değerlerinin altında olması kentimiz havasının ne kadar temiz ve solunabilecek nitelikte olduğunu gösteriyor" diyerek havaların soğumasıyla birlikte bu değerlerin korunmaya çalışacaklarını dile getirdi.
(GY-MB-İK)

05.01.2013 12:09:05 TSI

Editör: Wan Haber