Van düşman İşgalinden Kurtuluşu’nun 97. Yıl dönümü nedeniyle bu akşam saat 19.30’da Ali Paşa Mahallesi’nde bulunan Merkez Anadolu İmam Hatip Lisesi salonunda İl Kültür Müdürlüğü tarafından Van Kurtuluş Gecesi gerçekleştirilecek. Halka açık ve ücretsiz olan gecede Van türkülerinin seslendiren geleneksel Van Oturma Gecesi ekibi,  halk oyunları ekibi, Van şairleri ve yöre sanatçılar sahne alacak. Okulun salonunda eski Van resimlerinden oluşan sergi açılacak.  

Van ve yöresi Osmanlı döneminde I.Dünya Savaşı başlarında Ermeni Taşnak, Ramgavar, Hınçak örgütleri tarafından başlatılan ayaklanma sonrası Van 1915’te Rus orduları, beraberinde ki Ermeni çeteleri tarafından işgal edilmiş, işgal ve isyan sırasında 30 binden fazla şehit vermiş,  binlerce Vanlı da canlarını kurtarmak üzere kadın, erkek yaşlı yolara düşerek Diyarbakır, Adana, Maraş,  Kerkük, Konya başta olmak üzere Anadolu’nun birçok şehrine muhacir olarak dağılmış. 1917’de Rus İhtilalı başlaması nedeni ile Ruslar Anadolu’dan çekilirken Van’ı da boşaltmak zorunda kalınca İran üzerinden giren Ermeniler yeniden Van’ı işgal etmiş.  Ali İhsan Sabis Paşa komutasındaki 4.Kolordu 2 Nisan 1918’de Van’a girerek büyük mücadeleler ve kahramanlıklar sonrası Van’ın düşman işgaline son vermiş.  Vanlıların bir kısmı göç ettikleri gurbetten geri  dönebilmiş, bir kısmı gittikleri illeri kendilerine yurt  edinmiş, bir kısmı da  Van’dan giderken yollarda hayatını kaybetmiş.  100 yıl önce 1915’de yakılıp yıkılan, işgal edilen Van şehri ekonomik, sosyal, kültürel alanlarında büyük zayiata uğramış,  Cumhuriyet sonrası yeniden il olan Van 1930’lu yıllardan itibaren bugünkü şehir merkezi olan  “Bağlar Mevki”  olarak adlandırılan yerde yeniden kurulmuştur.

Van Kalesi güneyinde bugün harabe bir görünümünde Van’ın acılarını, hikayesini yansıtan Eski Van şehri ve 7 köyden 2 bin 500 kişinin topluca katledildiği “ Belde-i Şüheda”  denilen Zeve Şehitliği ve diğer şehitliklerde atalarımız, dedelerimiz kabirlerinde yan yana yatmaktalar.

Vefakar, kahraman, cesur Vanlıların Kurtuluş Bayramı’nı kutluyor; şehitlerimizi, gazilerimizi minnet ve rahmetle anıyoruz. 

Editör: Wan Haber