Van’da Valilik tarafından konulan 'yasağa' rağmen Newroz’un yarın büyük bir coşkuyla kutlanması bekleniyor. Newroz Tertip Komitesi, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın da katılacağı Newroz etkinlikleri için çalışmalarını sürdürürken, Van’ın ilçe ve mahallelerinde günlerdir etkinlikler devam ediyor.

'YARIN ALANDA OLACAĞIZ'
 Van’da Newroz yasağına tepkiler sürerken kadınlar da katılım çağrısı yaptı. Van’da yaşayan Şükran Şen, yarın yöresel kıyafetlerini giyerek Newroz alanına gideceklerini söyledi. Newroz'un kendileri için bir eğlence değil sosyal, siyasal ve kültürel taleplerini dile getirdikleri bayramlar olduğunu kaydeden Şen, tüm Van halkını Newroz'a katılmaya çağırdı.

Zilan Perihan da, Valiliğin yasağına rağmen Newroz'u kutlamanın hakları olduğunu ve bunun engellenemeyeceğini söyledi. Perihan, "Daha önce de çok defa engellemeye çalıştılar ama engel olamadılar, bundan sonra da olamazlar. Ben yarın ailemle birlikte Newroz alanında olacağım. Newroz'un bizim için taşıdığı anlam çok farklıdır.  Demirci Kawalar'ın direniş ruhudur. Tüm Van halkını kutlamalara bekliyoruz" diye konuştu.

'KADINLARA ÖNEMLİ GÖREV DÜŞÜYOR'
 Ümran Kurt ise içinden geçilen ağır süreçte kadınlara önemli görevler düştüğünü belirterek, "Böylesi tarihi günlerde hepimiz üzerimize düşeni yapmalıyız. İşte Newroz bizim için böyle bir gün olacak. 2008’de annelerin nasıl sokak ortasında coplandığını unutmadık. Biz Newroz'a eğlenmek için değil, taleplerimizi haykırmak için gidiyoruz" dedi.

Kaynak: ANF

Editör: Wan Haber