Ramazan ayının uzun ve sıcak yaz günlerine denk geldiğini belirten Lokman Hekim Van Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Tatar, vatandaşların sahur ve iftarda iki ana öğün ile iftardan sonra iki ara öğün olarak düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Tatar, “Ramazanda yeterli miktarda sıvı tüketilmelidir. Ramazan ayında en çok merak edilen gıda alımının azalmasına rağmen neden kilo artışının olduğudur. Çünkü az miktarda besin alınması veya tam tersi aşırı kalorili gıda tercihleri hem vücut metabolizmasının daha yavaş çalışmasına neden olur, hem de sağlığı bozabilir” dedi.

İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar, 1 bardak su ve 1-2 hurma ile veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması gerektiğinin altını çizen Tatar, “10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği ve salata ile devam edilmelidir. Yine enerji veren ancak kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten besinler (beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, tam buğday ekmeği veya kepekli makarnalar gibi posalı besinler) tercih edilmelidir. Hava sıcaklığı nedeniyle kaybolan su ve mineral kaybını yerine koyabilmek amacıyla iftardan itibaren sahur sonuna kadar bol su ve sıvı (ayran, taze sıkılmış meyve suları, sebze suları vb.) alımına dikkat edilmelidir. İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; yazın daha sıklıkla tercih edilebilecek sütlü tatlılar, sütlü dondurma veya meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Oruç nedeniyle gün içinde kan şekerinde düşüş olduğundan özellikle iftarda hızlı yemek yenilmekte ve çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Beyin, doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verir. Bu nedenle yemekler yavaş yavaş yenilmeli, besinler ağızda iyice çiğnenmelidir. İftar yemeğinden sonra kısa mesafeli yürüyüşler (30-40 dakika) yapmak sindirime yardımcı olması açısından önemlidir” şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber