PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik 15 Şubat komplosu 17. Yıldönümünde Van’da düzenlenen ve on bin kişinin katıldığı görkemli bir yürüyüşle protesto edildi.

Sebze hali kavşağında toplanan binlerce kişi ellerinde PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları ve ‘Biji Serok Apo’ ve ‘Biji Berxwudana Cizirê’ sloganları ile İki Nisan kavşağına kadar yürüdü.  Yürüyüşe HDP Van İl Eş Başkanları Derya Hayva, Veysi Dilekçi, DBP Van İl Eş Başkanları Ökkeş Kawa, Caziye Duman,  DBP PM Üyesi Çimen Altürk, Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya, İlçe Belediye Eş Başkanları, HDP-DBP İl ve İlçe Örgütleri, KJA Bileşenleri, Barış Anneleri Aktivistleri, Van TUYA-DER BaşkanI Aynur Bağış katıldı.    
Yürüyüşün ardından kitle ‘Barış ve Demokrasi şehitleri’ adına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Basın açıklamasını okuyan TUYAD-DER Van Yöneticisi Emin Şeker, “ 17 yıl önce 15 Şubat 1999 tarihinde Kürt halkına ve iradesine yönelik çok büyük bir komplo düzenlendi. 9 Ekim 1998’de Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan’a yönelik başlatılan uluslararası komplo 15 Şubat 1999’da Sayın Öcalan’ın korsanvari yöntemler ile Türkiye’ye getirilmesiyle devam etti. İşte o günlerde Sayın Öcalan’ın etrafında bir çember oluşturan Kürt halkı o gün bugündür 15 Şubat tarihini uğursuz ve kara gün ilan etmiştir.” Dedi.

 15 Şubat 1999’dan bu yana tecrit koşullarında tutulan ancak barış mücadelesinden vazgeçmeyen ve bunun mücadelesini yürüten Kürt Halk Önderi Abdulah Öcalan’ın 2.5 yıl önce yayınladığı barış manifestosuna rağmen yaklaşık bir yıldır hiç kimseyle görüştürülmediğine dikkat çeken Şeker, “ Halklarımıza barışı değil, savaşı dayatan AKP hükümeti Sayın Öcalan’ın barış çabalarından korktuğu için kendisini bilinçli olarak ailesi ve avukatlarıyla görüştürmediği gibi Sayın Öcalan’ın söylediği iddia ettiği sözleri kamuoyuna yansıtarak kirli bir politika yürütüyor. Sayın Öcalan AKP’nin bu kirli şantaj politikalarını kabul etmediği için masayı devirenler bugün Sayın Öcalan üzerinden kirli hesaplar yapmaktadır. Oysa şu çok açıktır ki Sayın Öcalan AKP’nin kirli politikalarına boyun eğmediği için bir yıldır tecrit koşullarında direniyor.” Diye konuştu.

Cizre’de, Gever’de, Sur’da, Silopi’de direnen Kürt halkının sonuna kadar Önderliğinin yanında olduğunu kaydeden Şeker konuşmasını şöyle sürdürdü :  “ Kürt halkı onun ortaya koyduğu paradigmayı mutlaka hayata geçirecektir. Sayın Öcalan sadece Kürtlerin değil, Ortadoğu halklarının barış ve özgürlük umududur, zalimlere, diktatörlere karşı insanlığın son kalesidir.Herkes şunu çok iyi biliyor ki Sayın Öcalan barışın, Recep Tayyip Erdoğan savaşın mimarıdır. Kürt halkı hiçbir kural ,hukuk ve ahlak tanımayan kirli savaş yöntemlerine bugüne kadar boyun eğmediği gibi bundan sonra da boyun eğmeyecektir.Çağrımız Sayın Öcalan ile görüşmelerin yeniden başlatılmasıdır.Tüm halkımıza çağrımız ise, Sayın Öcalan’ın ideallerine sahip çıkması ve bu uğurda mücadelesini yükseltmesidir.” Vanaktuel

basliksiz-22-kopya-001.jpgbasliksiz-23-kopya-001.jpgSon olarak konuşan HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer’de, Kürt halkının 17 yıldır önderliğinin etrafından bir çember oluşturduğunu belirterek, “ Özgürlük  sevdamızı, umudumuzu katliamlarla yok edeceklerini zanedenler büyük bir yanılgı içindedir. Kürt halkı ve tarih katliamcılara gereken dersi bir kez daha verecektir. Kürt halkı onurlu bir halk olarak tarihe geçerken sizler katliamlarınızla tarihe utanç abidesi olarak geçeceksiniz.” Diye konuştu.
Basın açıklamasının ardından polis dağılan kitleye müdahale etti. Mahalle aralarında gençler ve polisler arasında çatışmalar sürüyor.
  

5-255.jpg6-138.jpg

Editör: Wan Haber