Özgökçe'nin verdiği soru önergesinde şöyle denildi:

15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından yapılan ikili görüşmeler ve başkaca görüşmelerinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan adeta bir lütufmuş gibi kendisini eleştirenlere yönelik açtığı davaları HDP’liler hariç olmak üzere "Bir kereye mahsus olarak ben davaları geri çekiyorum ve affediyorum" açıklamasıyla geri çektiğini duyurmuştu.

Fakat geçtiğimiz günlerde 7 Haziran 2015 seçimleri öncesi sosyal medya hesabında “Oyum HDP’ye” şeklinde paylaştığı videonun altına yaptığı yorum gerekçe gösterilerek 14 yaşındaki A.Ş. için hakkında  “Cumhurbaşkanı’na hakaret”ten hazırlanan iddianame İstanbul 2. Çocuk Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Buna göre;

1)   Cumhurbaşkanının talebi üzerine geri çekilen suç duyurusu, soruşturma ve dava sayısı kaçtır, illere göre dağılımı nedir?

2)   Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla 10 Ağustos 2014’ten bu yana kaç kişi hakkında dava açılmıştır, kaç kişi beraat etmiştir, kaç kişi mahkûm olmuştur?

3)   Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla 10 Ağustos 2014’ten bu yana kaç kişi tutuklanmıştır, şu anda tutuklu yurttaş var mıdır?

4)   Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçildiği 10 Ağustos 2014’ten bu yana TCK’nin 299. Maddesi uyarınca kaç çocuk hakkında dava açılmıştır, kaç çocuk bu suç dolayısıyla tutuklanmıştır?

5)   Henüz 14 yaşında olan A.Ş. hakkındaki iddianamenin kabul edilmesinin nedeni, A.Ş.’nin HDP lehinde bir paylaşımda bulunması mıdır?

6)   Çocuğun yüksek yararı ilkesi doğrultusunda hükümetinizin, Türkiye’nin de taraf olduğu Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 40. Maddesi uyarınca çocukların yargılanması yönünde yeni bir çalışmayı yapmayı düşünüyor musunuz?

Wan Haber Merkezi

Editör: Wan Haber