HDP Van Milletvekili Adem Geveri, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’a Kürtçe yasaklarını sordu. 

Milletvekili Geveri adına yapılan yazılı açıklamada; “Anadili,insan kimliği için temel bir unsurdur. Bireyler açısından olduğu gibi, toplumla ilişki açısından da kendini tanımlama için temel bir referans noktası oluşturmaktadır. Demokratik toplumlarda anadili, kişi kimliğinin ayrılmaz bir parçasıdır. Anadilinde eğitim de, kamu hizmetini anadilde almak da temel insan haklardandır. Ancak kamu hizmetlerinin Kürtçe verilmesi konusunda, devlet ve hükümet cephesinin yasaklayıcı ve baskılayıcı bir tavır takındıklarını görmekteyiz. Kuşkusuz geçmişte de bu yanlış tavrın birçok örneğine şahitlik ettik; çok dilli belediyecilik kararı alan Belediye Başkanlarının görevden alınması, bazılarının hapis talebiyle yargılanması gibi çok sayıda örnek bulunmaktadır. Bu durum bugün de değişmiş değil ve aynen devam etmektedir. Bu mevcut sorun ve sıkıntılar Türkiye Büyük Millet Meclisi bünyesinde devam etmektedir” denildi.

Bu bağlamda;

1-Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki Kürtçe Anadil yasaklarına ilişkin herhangi düzenleme yapılması düşünülmekte midir?

2- Bizi seçen halkımıza daha rahat ulaşmak ve daha iyi hizmet vermek için defalarca başvurduğumuz ama sürekli olumsuz cevap aldığımız Kürtçe Kartvizit basımı için herhangi bir girişimde bulunulacak mı?

3- Genel Kurul’da Kürtçe yaptığımız konuşmaların sürekli kesilmesi ve tutanaklara “X” olarak geçirilmesine ilişkin herhangi bir düzenleme yapılacak mı?

4- Başka dillere tercümanlık yapılırken neden Kürtçe konuşma yapanlar için tercümanlık hizmeti yapılamamaktadır?

5-Türkiye Büyük Millet Meclis’i bünyesinde Kürtçe tercümanlık hizmeti için bir tercüman kadrosu oluşturmayı düşünülmekte midir?

Editör: Wan Haber