Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Başkanlığı’nın öncülüğünden yapılan toplantı Akdamar Oteli’nde gerçekleştirildi. VATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Kantarcıoğlu’nun başkanlık ettiği toplantıya Van’da faaliyet gösteren çok sayıda turizm acenteleri, oteller ve şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüs firmalarının yetkilileri katıldı. Turizmcilerin karşılaştıkları sorunların ele alındığı toplantıda bir konuşma yapan VATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kantarcıoğlu, düzenlenen toplantının turizme katkı sağlamak adına olduğunu söyledi.


“OTOBÜS FİRMALARI UÇAK BİLETİ SATIYOR”

Katılımcılar daha sonra sırayla söz hakkı alarak yaşadıkları sorun ve sıkıntıları dile getirdiler. İlk olarak sorunlarını dile getiren seyahat acenteleri yetkilileri, otobüs firmalarının uçak bileti satmalarını eleştirerek bundan bir an önce vazgeçmeleri gerektiğini belirttiler. Bu tür davranışın hem kendilerine hem de ilin turizmine darbe vuracağını dile getiren seyahat acenteleri yetkilileri, herkesin kendi alanında faaliyet göstermeleri gerektiğini söyledi.


“OTOGARDA YOLCULARIMIZIN BEKLEYECEĞİ BİR YERİMİZ YOK”
Daha sonra sıkıntılarını dile getiren otobüs firma yetkilileri ise, otobüs firmaları arasında yaşanan haksız rekabetten şikayet ettiler. Bir rayiçlerinin olmadığını anlatan otobüs firmaları yetkilileri, VATSO’nun rayiç belirlemesini istediler.
Yaşanan depremin ardından ağır hasarlı olduğu gerekçesiyle otogarın kısmen kapatıldığını belirten otobüs firma yetkilileri, yolcuların bekleyeceği bir salonun olmadığını söylediler. Otobüs firma yetkililer, “Belediye yaşanan depremlerden dolayı otogarın ağır hasarlı olduğu gerekçesiyle kısman kapattı. Marketçi, çaycı binada hizmet verilirken biz otobüs firmaları dışarıdan konteynırlarda hizmet veriyoruz. Gelen yolcularımız saatlerce bu soğuk havalarda dışarıda beklemek zorunda kalıyor. Bunun biran önce çözülmesini istiyoruz” dediler.


Son olarak sıkıntılarını dile getiren otelciler ise, otellerin birer fabrika konumunda olduğunu ve sabah açmaları halinde müşteri olsun olmasın o gün belli bir giderleri olduğunu kaydettiler. Her otelden ortalama 50-60 kişinin istihdam edildiğini de belirten otelciler, özellikle yaşanan depremden sonra Van’da otel sayısının hızla arttığına dikkat çekerek, “Daha önce doluluk oranı yüzde 65 olan oteller depremden sonra hızla artan otellerle birlikte bu oran yüzde 35’lere kadar düştü. Burada pastayı büyütmenin yerine mevcut pastayı bölmeye çalışıyoruz. Bu da hiçbir otelciye fayda sağlamayacaktır” denildi.


Van’da üs kurmak isteyen Bora Jet Hava Yolları’nın durumunun da görüşüldüğü toplantıda, Vanlı turizmciler her türlü manevi desteği verebilecekleri kaydettiler.


Kantarcıoğlu, VATSO olarak turizmcilerin yaşadığı her türlü sorun ve sıkıntıları gündeme taşıyarak yetkililerle görüşme zemini hazırlamaya öncülük edeceğini söyledi.

 
 
Editör: Wan Haber