TEOG sonuçlarının açıklanması ile dereceye giren öğrenciler belli olurken, Van’da ise 112 öğrenci Türkiye birincileri arasında yerini aldı.

TEOG'da 120 sorunun tamamına cevap veren Özalp ilçesi Çubuklu Ortaokulunda okuyan Eda Çelebi, Tuşba Ermişler Dostluk Ortaokulu öğrencisi Meryem Beyazen ve Muradiye ilçesi Fevziye Salih Ünlü Ortaokulu öğrencisi Resul Demir, yaşadıkları olumsuzluklara rağmen Türkiye birincisi oldular.

Birinci TEOG sınavından bir gün önce annesini kaybetmenin üzüntüsüyle ilk sınavda 112 soruya doğru cevap verdiğini belirten Eda Çelebi adlı öğrenci, “Annem TEOG sınavından bir yıl önce ağır bir hastalığa yakalandı ve tedavi olmak için İstanbul’a gitti. Orada her geçen gün durumu daha da kötüleşti. Sınavdan bir hafta önce artık orada yoğun bakıma alındı. Sonra birinci TEOG sınavından bir gün önce hayatını kaybetti. Fakat benim bilgim yoktu. Annemin hayatını kaybettiğini öğretmenlerim bana anlatmadılar. O akşam eve gitmemem ve durumu bilmemem için 'TEOG kampı var' diye ilçede kaldık. Orada ders çalıştık ve eğlendik. Sabah okula gittim. Öğretmenim kötü bir durum olduğu için eve gitmem gerektiğini söyledi. Bende eve gidince annemin cenazesiyle karşılaştım. Sınava giremedim. Daha sonra mazeret sınavına girdim. Ancak o psikoloji ile 112 soruyu yapabildim” dedi.

İkinci TEOG sınavında daha bilinçli ve daha iradeli çalıştığını ifade eden Çelebi. “İkinci TEOG’a daha inançlı çalıştım ve 120 sorunun tamamını doğru yaptım” dedi.

Beyin cerrahı olmak istediğini vurgulayan Çelebi, “Hedefimde fen lisesi var. Sonrada okuyup beyin cerrahı olmak istiyorum. Çünkü annemin hastalığı beyinle ilgiliydi. Bende böyle hastalıklar olmasın diye beyin cerrahı olmak istiyorum” şeklinde konuştu.

Babasının sürekli il dışında olduğunu ve yokluk içerisinde yaşam mücadelesi verdiklerini anlatan Tuşba Ermişler Dostluk Ortaokulu öğrencisi Meryem Beyazen ise, “Babamı bazen 3-4 ay göremiyoruz. 7 kardeşim var. Çok zor şartlarda okuyoruz. Öğretmenlerim ve azmim sayesinde başardım. Çocuk doktoru olmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

Başarının sırrının düzenli ders çalışmak olarak ifade eden Muradiye ilçesi Fevziye Salih Ünlü Ortaokulu öğrencisi Resul Demir de, “Diğer arkadaşlarımız çok daha iyi şartlarda çok daha iyi imkanlara sahipler. Oysaki test kitabı dahi alacak durumum yoktu. Kışın bile hafta sonları çalıştığım için ders çalışamıyordum. İnanarak başardım. Fizyoterapist olmak istiyorum” diye konuştu. (iha)

Editör: Wan Haber