Sabah saatlerinde İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, İHD Doğu ve Güneydoğu Bölge Temsilcisi Şevket Akdemir, Van ilinde gelen Van İHD MYK Üyesi Av. Bedia Özgökçe, İHD Van Şubesi Başkanı Ersin Biricik, İHD Van Şube Sekreteri Murat Melet, Mazlum-Der Van Şubesi Başkanı Yakup Arslan, Siirt İnsan Hakları Derneği Başkanı Zana Aksu, Hakkari Belediye Eş Başkanı Nurullah Çiftçi, Eş Başkan Vekili Ahmet Taş, BDP Hakkari İl Eş Başkanı Mustafa Miraz Çallı, İHD Hakkari Şubesi Başkanı İsmail Akbulut, Muzlum-Der Hakkari Şube Başkan Yardımcısı Yaşar Kaplan, Hakkari İl Genel Meclis Başkanı Lokman Özdemir ve beraberindeki STK temsilcileri, Meskan Dağı'nda yapımı devam eden kalekol ve askeri hareketliliği yerinde görmek için bölgede incelemelerde bulundu.

Heyet ilk önce 2600 rakımlı Meskan Dağı'nda kurulu bulunan BDP Barış Nöbet Çadırı'nı ziyaret etti. Heyet bölgede incelemelerde bulunurken helikopterlerin belirli aralıklarla Meskan Dağı zirvesine iniş yapması ise dikkatlerden kaçmadı.

Kalekolların bulunduğu Meskan Dağı üst zirvesine çıkan İHD heyeti ve beraberindekiler burada yola bırakılan tel örgü ve yüzü kapalı tam donanımlı askerlerle karşılaştı. Burada bekleyen askerlerin heyete üst bölgeye gidişlerine izin vermeyeceğini söylemesi üzerine bir süre heyet ile askerler arasında tartışma yaşandı.

1-092.jpg

İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, kendisini tanıtarak yetkili komutanla görüşmek istediğini söyledi. Bunun üzerine tel örgülerin önüne gelen bir komutan, bir süre İHD Genel Başkanı Türkdoğan ile görüştü. Komutanın Meskan Dağı zirvesine girişlerine izin veremeyeceğini, daha önce iki defa izin verildiğini ve burada birtakım olayların yaşandığını söyledi. Türkdoğan'ın barış için geldiklerini, olay çıkaracak yaşta olmadıklarını söylemesine rağmen İHD heyeti askeri bölgeye alınmadı.

Bölgeye alınmayan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, tel örgülerin önünde bir basın açıklaması yaptı. Türkdoğan, ”İnsan Hakları Derneği İzleme Komisyonu olarak Meskan Dağı'ndayız. İki aydan fazla süredir burada gerilim ve gerginlik var. Halk burada askeri kontrol noktası istemiyor ancak en tepede askeri kontrol noktası kurulmuş ve bu bir gelirim kaynağı olmuştur. Görüşlerine başvurduğumuz insanlar şunu söylüyor: Çatışma döneminde kontrol noktası yoktu. Nasıl oluyor da çatışmasızlık barış sürecinde böyle bir askeri nokta oluşturulmuş? Bunu benimsemiyoruz ve böyle bir süreçte askeri kontrol noktalarının kurulmasını istemiyoruz. Bizim yaklaşımımız buraya tek yönelik değil bölgenin birçok yerinde çok aşırı derecede yapılan karakollar için de geçerlidir” diye konuştu.

3-095.jpg

"ÇOK FAZLA KARAKOL VE KALEKOL YAPIMI VAR"
Türkdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bizzat benim de içinde bulunduğum çok sayıda çalışma gerçekleştirildi fakat geldiğimiz aşamada şöyle bir durumla karşı karşıyayız. Şimdi biz bölgedeki bütün askeri hareketliliği izliyoruz. Sadece gerilla birliklerinin hareketliliğini değil, buradaki tüm askeri hareketliliği izliyoruz. Çok fazla karakol ve kalekol yapımı var. Sınır bölgelerinde yoğun askeri hareketlilik var. Güvenlik barajlarının yapımı devam ediyor. Mayınlı arazilerin temizlenmesi konusunda hiçbir adım atılmadı. Köy koruculuğunun tavsiye edilmesi ile ilgili hiçbir adım atılmadığı gibi korucu alımları devam ediyor. Tekrar yollarda arama noktaları oluşturulmuş durumda ve aslında şöyle bir izlenim ediniyoruz. Sanki yarın silahlı bir çatışma yaşanacak gibi bir endişe içersindeyiz. Bu bizi kaygılandırıyor. Bu kaygılarımızı gidermek bakımından gerçekten abartıyoruz diye düşünüyorum ama sahaya gelip gözlemlediğimizde maalesef daha fazla kaygılanıyoruz. Adeta bir çatışma dönemine, savaş dönemine yeniden bir hazırlıklar söz konusudur.”

"MESKAN DAĞI'NIN ÜST BÖLGESİNE ÇIKAMADIK"
Türkdoğan, zirveye çıkamadıklarını belirterek, “Buraya geldik, Meskan Dağı'nın üst bölgesine çıkamadık. Askeri birlik tarafından yol kapatılmış durumda. Aslında burası bir askeri güvenlik noktası değil ama buna rağmen verilen emir doğrultusunda bu yolun kapatıldığı ifade edildi daha önce yaşanan çeşitli olaylar nedeniyle. Bakın Türkiye kesin çatışmasızlık dönemini yaşamak zorundadır. Silahlı çatışmalar durmuştur. Filli bir çift taraflı ateşkes durumu mevcuttur. Bu ateşkesin kalıcı ve sürekli hale gelmesi lazım. Bunun yolu da bölgedeki askeri hareketliliği sona erdirmektir” ifadelerini kullandı.

2-072.jpg

 

Editör: Wan Haber