Gezi olaylarında hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın birinci yıl dönümünde basın açıklaması düzenleyen öğrenciler yargı kıskacında. Basın açıklamasında bulunan 7 öğrenciye 11 ay 20 gün hapis cezası verildi. 

Van’da Sosyalist Liseliler ve Fikir Kulüpleri Federasyonu’nun Gezi olayları sırasında polisin attığı gaz fişeğiyle hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın ölüm yıldönümü olan 11 Mart’ta düzenledikleri basın açıklaması için savcı ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçlamasıyla dava açtı. Davanın bugün Van 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmasında 7 üniversite öğrencisi hakkında 11 ay 20 gün hapis cezası verildi.

Söz konusu açıklamanın ardından Van Cumhuriyet Savcısı Ömer Yıldırım, eylemde taşınan pankart, döviz ve sloganları birer suç unsuru sayarak eyleme katılan 7 öğrenci hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ettikleri iddiasıyla iddianame hazırlamıştı. Savcı iddianamesinde “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. Maddesinde düzenlenen ifade özgürlüğü (düşünceyi açıklama özgürlüğü) kapsamında telakki edilemeyecek, demokratik bir toplumun vazgeçilmez unsurlarından olan çok seslilik, tolarans ve hoşgörü ile açıklanamayacak “hırsız, katil, gerici, faşist, halk düşmanı” gibi ifadeler barındırdığını savunmuştu.

Bugün görülen dava da ise mahkeme yargıcı, mahkeme kararın gerekçesini sonra açıklayacağını belirterek, 7 öğrencinin üzerine atılı ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçunu işlediklerinin sabit olduğunu ileri sürdü. İlleri Haber

Editör: Wan Haber