Altının ciddi düşüş yaşamasının ardından piyasada altına talep de aynı yoğunlukta arttı. Yaz aylarının gelmesi ile birlikte düğünlerin yapılacağı dönemde altın fiyatların düşüşü ve stoklarda altınların bulunmayışı tartışma konusu oldu. Vanlı kuyumcular, darphaneden altın dağıtımının yapılmadığını, bu nedenle çeyrek altın, Cumhuriyet ve yarım altın sıkıntısının yaşandığını söylediler. Vatandaş ise nişan arifesinde altına ihtiyaç duyduklarını ve hiçbir kuyumcuda bulamamaktan dert yanıyor. Kuyumculara altın almaya giden vatandaşlar, özellikle çeyrek altın bulamadığı için panik yaşanıyor. Bazı vatandaşlar, kuyumcuların altını ucuza satmak istemediği için Cumhuriyet ve çeyrek altının kalmadığını söylediklerini ileri sürüyor.


Piyasada altın sıkıntısının yaşanması ve fiyatların bir anda aşağı düşmesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Gültepe Kuyumcusu'nun sahibi Mehmet Nuri Van, çok ciddi sıkıntılar çektiklerini dile getirdi. Stoklarının tamamen tükendiğini, her gelen vatandaşa ayrı ayrı bunu izah etmeye çalıştıklarını kaydeden Van, zaman zaman vatandaşların tepkilerine maruz kaldıklarını anlattı. Van, “Bu ay darphaneden bilinmeyen bir nedenden dolayı altın çıkışı olmadı. Darphaneden altın gelmeyince bizlerin elinde çeyrek ve Cumhuriyet altını kalmadı. Altının fiyatının düşmesi nedeniyle de altına rağbet yükseldi. Herkes Cumhuriyet, yarım ve çeyrek altın almak istiyor. Bizde darphaneden altın bekliyoruz. Tabi bu düşüşün düğünlerin olacağı döneme denk gelmesi ve stoklarda altının tükenmesinden doğal olarak vatandaş etkileniyor” dedi.


Konak Kuyumcusu sahibi Hüseyin Konak da, fiyatların düşmesi ile birlikte vatandaşın panik halinde ziynet altına hücum ettiğini belirterek, “Türkiye genelinde kuyumcuların stoklarında altınlar tükendi. Gerek düğün sezonu ve gerekse düşüşün darphaneni altın vermediği gibi bir döneme denk gelmesi sıkıntıları da beraberinde getirdi. Bizde vatandaşlarımız kadar sıkıntılar yaşamaktayız. Nişanı, düğünü olan insanlar altın bulamadığı vakit ister istemez sıkıntı yaşıyoruz ve zaman zaman kuyumcu arkadaşlarla da tartışmalar yaşanmaktadır. Ben bu düşüşü dünyada gelişen olaylara bağlıyorum. Umarım en kısa zamanda piyasa normale döner” dedi.


Bazı kuyumcular ise ne alım ne de satım yapabildiklerini ifade ederek, işyerinin bu düşüş ile birlikte iyice sekteye uğradığını kaydettiler. Sabah saatlerinde son kalan bir Cumhuriyet altınının 601 TL’ye sattığını iki saat sonra 610 TL’ye çıktığını anlatan kuyumcular, “601’e sattığım bir altını 610 liraya nasıl alayım” diye endişelerini dile getirdiler.

"ALTIN ŞAŞIRTTI" HABERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN.

Editör: Wan Haber