18-24 Mayıs Müzeler Haftası etkinlikleri kapsamında bir araya gelen Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, Müze Müdürü Erol Uslu ve Cumhuriyet Mahalle Muhtarı Leyla Tanrıtanır, daha önce Akdamar Adası’nı görmemiş kadınlar için bir gezi düzenledi.

Düzenlenen gezide Vanlı 100 kadın, daha önce görmedikleri Van’ın tarihi yerlerini görme fırsatı buldu. Gezinin ilk durağı olan Van Kalesi’nde kadınlar, kale önünde kahvaltı yapmanın keyfini çıkardı.

Burada bir basın açıklaması yapan Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ; müzelerin, geçmişi bugünle gelecekle birbirine bağlayan, uygarlığın belge ve kanıtı olan kültürel mirasın sergilendiği yerler olduğunu belirterek, “Bizlerde 18-24 Mayıs Müzeler Haftası etkinlikleri kapsamında daha önce Van Kalesi, Akdamar Adası, İzettin Şir Camii, Halime Hatun Kümbeti ve Selçuklu Mezarlığı’nı görmemiş 100 kişilik bayan grubu için bir gezi düzenledik. Bu gezi kapsamında bayanlar, tarihi yerlerimizi görme fırsatı elde edecektir” dedi.

3-521.jpg

Cumhuriyet Mahalle Muhtarı Leyla Tanrıtanır da, Van’ın tarihi yerlerini gezmeyen kadınlara öncelik verdiklerini ifade ederek, “Van’da doğmuş, büyümüş, belli bir yaşa gelmiş ama maalesef Akdamar Adası gibi tarihi yerlerimizi tam anlamıyla yaşamamış hanımlarımıza öncelik verdik. Böyle bir gezinin düzenlenmesinde emeği geçen herkese mahalle sakinlerim adına teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

4-437.jpg

Burada yapılan basın açıklamasının ardından Vanlı kadınlar otobüslere binerek Gevaş’a doğru yol aldı. Yol boyunca otobüste Türkçe ve Kürtçe türküler seslendiren kadınlar, daha sonra Akdamar İskelesi’nde teknelere binerek Akdamar Adası’na hareket etti. İlk defa Akdamar Adası’nı görmenin heyecanı ve mutluluğunu yaşayan kadınlar, teknede türkü söyleyip halay çektiler. Kimisi korkusundan dolayı daha önce Akdamar Adası’nı görmediğini belirtirken, kimisi de kısmet olmadığını söyledi. Akdamar Adası’nın güzelliği karşısında hayran kaldıklarını da dile getiren kadınlar, daha önce gelmedikleri için pişman olduklarını da ifade ettiler.

5-430.jpg

Akdamar gezisinin ardından İzettin Şir Camii, Halime Hatun Kümbeti ve Selçuklu Mezarlığı’nı da gezen kadınlar, sevinçli bir şekilde Van’a döndüler.

6-286.jpg

Editör: Wan Haber