İlhan SİYAHTAŞ
 
Van Dinamik Sanayici İş Adamları Derneği kuruluş amacını açıklayan VADSİAD Başkanı Suat Çiftçi, hiçbir rengi, hiçbir ideolojiyi ayırt etmeden Van’a nasıl bir katkı sunabiliriz düşüncesiyle VADSİAD’ı kurduklarını söyledi. Çiftçi, “ Çünkü biz burada doğduk burada büyüdük, burada okuduk, burada ticarete başladık. Van’da para kazanmaya başladık ve bunun sonucunda Türkiye’ye yayıldık. Bu anlamda ticareti tam kavradıktan sonra kendi memleketimize tanıtım, bilgi, yatırım anlamında ne yapabiliriz anlamında mesleki bir dernek kurduk “dedi.
 
BİLGİ VE SERMAYEYİ BİRLEŞTİRMEK İSTİYORUZ. 
 
Van ile ilgili misyon ve hedeflerinin olduğunu açıklayan Çiftçi, “Van’da kurulan derneklerin hepsinin tek nedeni Van’a katkı sunmaktır. Ekonomik anlamda, bizim İdeolojimiz tamamen ekonomidir.  Ekonominin ideolojisi ise paradır.  O nedenle VADSİAD siyasi amaç taşıyan dernek değildir. Toplumun bütününü kavrayacaktır. Çünkü biz sivil toplum kuruluşuyuz. Her kesimi kucaklayıp Van’ı nasıl önce Türkiye’ye, sonra Dünyaya tanıtırız bunun çabası içerisindeyiz ve kuruluş amacımızdan biri  budur. Tabi bizim kurulurken birde misyonumuz vardır, Misyonumuz; insana yatırım yapmak, insanı yetiştirmek ve insanı eğitmektir. Topluma daha faydalı olmak düşüncesiyle misyonumuzu oluşturduk. Türkiye’nin en önemli iş adamlarını Van’a getirmeyi planlıyoruz. Üniversite ile görüşerek, bilimsel bir çalışma yürütmek istiyoruz.  Arkadaşlarımız Van’ın ekonomisine katkı sunmak için çeşitli işyerleri açarak istihdama katkı sunan kişilerdir. Van’daki kurulan bütün derneklerle görüşeceğiz. Kim olursa olsun eğer amaç Van ise mutlaka bir araya geleceğiz. Bizler bu tür derneklerle bilgi ve sermayeyi birleştirmek istiyoruz.  Altını çizmek istiyorum. Bizim hiçbir partiyle hiç bir bağlantımız yoktur.  VADSİAD’ta herkesin dünya görüşü, ideolojisi farklıdır, ama sermaye ekonomi dediğimiz zaman bu da birdir.”
 
EKONOMİNİN İDEOLOJİSİ PARADIR
 
VADSİAD Başkanı Suat Çiftçi, “  Biz parayı yönetiyoruz para bizi yönetmiyor, biz parayı yönettiğimiz sürece hiç kimsenin etkisi altında kalmayız. Bizim derneğimizin üyelerinin farklı görüşleri, farklı ideolojileri vardır ama hepsi Van için bir araya toplanmış durumdadır ve biz bunu VADSİAD kokteylinde kanıtladık. Van’ın tüm dinamiklerini o gece o kokteylde bir araya getirdik. Bunların hepsini bir araya getirmek çok güzel bir durumdu.  Biz eğer sivil toplum kuruluşu isek bunun gereği budur. Biz hiçbir partinin söylemlerini dile getirecek bir dernek değiliz. Bizim derneğimiz içersinde her partiden, her düşüncede insan vardır.  Güzel bir oluşumun olduğu kanaatindeyim. Bu dayanışmamızı devam ettireceğiz “dedi.
 
ZENGİNLİĞİMİZİ GELİŞTİRMEK GEREKİR
 
Çiftçi,  Van’ın turizm altyapısını oluşturmak gerekir. Van kadim bir kenttir.  Van derin kültür ve tarihi olan, yüzyıllarca medeniyetlere kucak açmış bir ilimizdir. Bu anlamda bu zenginliğimizi geliştirmek gerekir.  Spor turizmini geliştirmek istiyoruz. Biliyorsunuz şuan dünyanın, ekonominin en yüksek döndüğü spor dalıdır ve çok ciddi bir para dönüyor. Bizim ülkemizde Van rakımı en yüksek olan bir ildir, spor takımlarının kamp yapabileceği illerden biridir. Bunu da yapmak için tesislerin yapılması gerekir ve bunu yapmak içinde Vanlı iş adamlarının risk alması gerekir. Risk alırken de yerelden destek alacak, devletten destek alacak, iktidar olan partilerden destek ve yardım alacak. Bunun alt yapısını oluşturmak gerekir, alt yapısı nedir tesistir. Tesis olduğu zaman siz kendinizi iyi tanıtırsanız buraya spor takımları gelecektir. Bu tür tesisler ilimize istihdam anlamında da ciddi derece katkı sunacaktır. Bu anlamda çalışmalarımız olacaktır, tabi bu uzun vadede olacak bir durumdur dedi.  
 
ÖĞRENCİLERE BURS VERECEĞİZ
 
Derneğimizin en çok üzerinde durduğu konu insandır. Esas temel amacımız Vanlı başarılı ve ihtiyaç sahibi olan öğrencilerimize burs vermektir diyen Başkan Çiftçi,  bununla ilgili yönetim kurulu toplantımızı yaptık ve çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu çalışmayı da iş adamlarımızdan gelen destekle yapmayı hedefliyoruz. Nasıl devlet bursuna müracaatlar yapılıyorsa,  bize müracaat eden öğrencilerimize burs sağlayacağız dedi.  
Editör: Wan Haber