Van'da inşaat malzemesi satan esnafın yüzü işlerinin kötü olmasından dolayı gülmüyor. 2011 depremindeı sonra yaşanan bir yıllık canlılıktan sonra esnaflar sezonun kötü gidişatından yakındı. 2012’den itibaren işlerinin tamamen bitme noktasına geldiğini, bu yıl ise durumların çok farklı olduğunu ifade eden iş yeri sahipleri, inşaat sezonunun olmasına rağmen halen birçok malzemenin dışarıdan getiriliyor olmasına tepki gösterdiler. Deniz İnşaat isimli iş yerinin sahibi Mehmet İsa Deniz, yaşanan depremden sonra ciddi anlamda bir canlılık yaşamadıklarını belirterek, 2015 yılının ise diğer yıllara oranla daha kötü olduğunu ifade etti. Bütün işlerinin artık kamu ihalelerine ve özel sektörün yapmış olduğu inşaat yatırımına bağlı olduğunu vurgulayan Deniz, “Memleketimizin sanayisi yok. Üreten bir il, üreten bir millet olmadığımız için tamamen tüketime bağlıyız. Yapımı devam eden birkaç AVM var. Ama halen bu devam eden inşaatların malzemesi bile dışarıdan gelmektedir. Bazı özel sektör marketleri bile burada açtıkları şubelerinin yapı işlerini dışarıdan getirmektedirler. İçindeki malzemelere bir şey dediğimiz yok, ama en azında inşaatını buradaki insanlara yaptırırlarsa belki biraz faydası olurdu, onu da yapmıyorlar. O yüzden işlerimizin tadı tuzu kalmadı. Eskiye oranla işlerimiz çok kötü” dedi.

Herkesin çok kötü durumda olduğunu, işlerinin bitme noktasına geldiğini anlatan Öz Güldal İnşaat Firması’nın sahibi Fırat Güldal da, “Siftah yapamadığımız günler oluyor. Birçok arkadaşımız öyle. Haftalarca siftah yapamayan arkadaşlarımız var. Bizler iflas ettik. Depremden önce benim yıllık cirom ile deprem sonraki yıllardaki cirom arasında ciddi boyutlarda bir fark var. Bu durum sadece bizde değil, tüm Türkiye’de bu böyle. İstanbul’dan buraya gelen toptancılar, bize ürün satan firmalar bile işlerin yılbaşına kadar böyle devam etmesi durumunda fabrikasını kapatacağını söylüyorlar. Ne yapacağımızı bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.

İş yapmaları gereken sezonda ne hikmetse iş yapamadıklarını ifade eden Ercanlar İnşaat firmasının sahibi Oktay Ercan da, “İşler çok kötü, tam sezonu olmasına rağmen had safhada bir sıkıntı var. Kışın bile böyle bir sıkıntı yaşamamıştık. Sezonun olmasına rağmen iş yapamıyoruz. Her geçen yıl biraz daha düşüyor. Böyle giderse birçok meslektaşımızın kepenk indireceğini düşünüyorum. Bizlerin aylık ödemelerimiz bile nereden bakarsanız bakın çok fazla, günde en az 500-600 TL satış yapmalıyız ki aylık giderlerimizi karşılayabilelim. Ama tam tersi günlük 20-50 TL arası bir satış yaptığınızı düşünün, altından kalkamazsınız. Mecburen bu kez kepenkleri indirip kilidi vurmak durumunda kalıyorsunuz” dedi.

Editör: Wan Haber