İran dışında yabancı turist sayısının neredeyse tamamen düştüğü Van'da İranlı turistler son günlerde sıkıntı içindeki esnafa adeta can simidi oldu. Bölgede, 2015 yılından itibaren baş gösteren olaylar ile yakın dönemde kent merkezinde yaşanan ve bazı İranlı turistlerin de yaralandığı iki büyük patlama, Van'da turizmi olumsuz yönde etkiledi.

Kurban bayramının ilk gününde Beşyol mevkiinde meydana gelen patlamada turistik bir otel de etkilenirken, patlamada 4 de İranlı turist yaralanmıştı.

İRANLILAR YENİDEN VAN'DA

Beşyol'daki patlamanın ardından oteller adeta boşaldı. Çok az sayıda İranlı turist kentte kaldı, büyük çoğunluğu ise, ülkelerine geri döndü. Ancak son günlerde İranlı turistler yeniden gelmeye başladı. Oteller yeniden İranlı turistleri ağırlarken, sokaklar, alışveriş merkezleri, bir müddet sonra yeniden turist yüzü görmüş oldu.

OTEL SAHİPLERİ

Yaşanan olaylardan en fazla etkilenen kesimlerden birini de otel hizmeti veren esnaf oluşturuyor. 

İranlı turistlerin yeniden kente gelmeye başlaması, en fazla otelci esnafını sevindirmiş durumda.

Gazetemize konuşan otel çalışanları, 15 gündür bir turist akışının olduğunu söylediler.
İranlı turistlerin alışveriş amacıyla geldiğini ifade eden otel çalışanları, "En fazla 2-3 gün kalıyorlar, alışverişlerini yaptıktan sonra geri dönüyorlar. Bir ekip gidiyor, başkası geliyor, oteller o nedenle son günlerde rahat etti diyebiliriz" şeklinde konuştu.

"İRANLILAR BİZE CAN SİMİDİ!"

Bölgede ve Van'da yaşanan olaylardan yakınan bir başka otel sahibi ise, "Eğer bu olaylar olmasa sadece İran'dan değil, başka ülkelerden de gelecekler." dedi.

Bu yıl Akdamar'da ayin yapılamadığına dikkat çeken otel sahibi, "Şimdi İranlılar bu olaylardan fazla etkilenmiyor, aslına hiç etkilenmiyorlar diyemeyiz, huzur ve güven ortamı olsa şimdikinden birkaç katı fazla İranlı gelir. Ama diğer ülkelerden hiç kimse gelmiyor, onlar da İranlılar gibi gelebilse sıkıntı yaşamayız. Biz turizme yönelik iş yapıyoruz, iç turizm de o kadar ahım şahım değil. O nedenle şimdilik İranlılar bizim için can simidi gibi, inşallah bu olaylar biter de dünyada ziyaret etmek için aranan bir kent olan Van'ımıza dünyanın dört bir yanından turistler gelirler" diye konuştu.

ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ

İranlı turistlerin yeniden kente akın etmesinden alışveriş merkezleri de memnun. 
Kültür amaçlı gezilerden çok alışveriş amacıyla gelen İranlı turistler alışveriş merkezlerini de sevindirdi.

Turistlerin olmadığı sırada müşteri sıkıntısı yaşayan lüks mağazalar ve alışveriş merkezleri de 15 gündür ciddi bir müşteri potansiyeli ağırlıyor.

Maraş Caddesi'ndeki bir mağaza çalışanları, işlerinin son günlerde daha iyi gittiğini, İranlı turistlerin alışveriş için çok geldiğini söyledi.

Kahvaltı salonu ve lokanta işleten esnaf da, gelen turistlerden memnun… Onlar da, işlerinin, turistlerin gelişiyle daha da düzeldiğini söylüyorlar.

Haber: Adil Harmancı - Prestij Gazetesi

Editör: Wan Haber