YAKA-KOOP Aktivisti Gülmay Gümüşhan, 3 yıldır çocuk yaşta evliliklerle mücadele kapsamında yürüttükleri çalışmaya başka bir proje daha ekleyerek Vanlı esnafları da dahil etmek için kapsamlı bir çalışma başlattıklarını söyledi.

Çocuk yaşta evliliklerle mücadele kapsamında yürüttükleri projenin üzerine yeni bir proje alan YAKA-KOOP, projeleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Esnaf çalıştayı düzenlenecek

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Demokrasi ve İnsan Hakları İçin Avrupa Aracı (DİHAA) Türkiye Programı’na sundukları ve kabul gören ‘Oyun Sandım Gerçek Oldu’ projesi ile ilgili detaylar veren YAKA-KOOP Aktivisti Gülmay Gümüşhan, “Proje kapsamında ilk adımımız 30 tane esnafla bir çalıştay yapmayı planlıyoruz. Çalıştay öncesi Van’daki esnaflar gezilerek ziyaret edilecek. Bu esnaflar düğün salonları sahipleri, müzik grupları, kuyumcular, çiçekçiler, büyük organizasyonlar, nikah şekerleri satan esnaflardır. Bu esnaflarımız konu hakkında bilgilendirilecek.

Bunun 3’ncü ayağında ise iki yıl boyunca esnaf gruplarını ayırarak çalıştaylar yapmayı planlıyoruz. Bana göre bütün esnafların erken yaşta evliliklerle ilgili söyleyecek bir sözünün olduğunu düşünüyoruz. Erken evliliklerle ilgili kuaförlerle yapmış olduğumuz çalışmamız ciddi bir ses getirdi. Bunun üzerine bu kez esnaflarımızı da dahil etmeye karar verdik. Orada da şöyle bir şey düşündük. Büyük pankartlar üzerine 18 yaş altı çocukları ‘Evlendirmiyoruz Eğlendirmiyoruz’ sloganımız ile esnaflarımızı dolaşacağız. Bu kampanyaya sahip çıkılması konusunda ben esnafımıza sesleniyorum bu kampanyaya sahip çıkmaları konusunda. Bu çalışmamızı diğer illerden de sahiplenmeye çalışanlar oldu, birlikte çalışalım diyenler oldu” dedi.

Van esnafının yanımızda durmasını istiyoruz

Bir çok çalışma yapacaklarını bunu herkese ulaştırarak, farkındalık oluşturacaklarını da vurgulayan Gülmay Gümüşhan, “Bunun için yapıştırma etiketlerimiz olacak bunları okul servis araçlarına, müzik yapan grupların davullarının üzerine yapıştırmayı planlıyoruz. Fotoğrafçılar, kuyumcular gezilerek, 18 yaş altı çocuklara zorla evliliklere hizmet verilmemektedir diye A4’lere yazılmış o etiketlerden yapıştırmayı planlıyoruz. Bu yıl yine biz lise ve ortaokullarda yarışmalar düzenlemeyi planlıyoruz Van Milli Eğitim Müdürlüğü aracılığıyla duyurusun yapıp resmi yarışmalarımızı yapacağız. Billboardlarda bu resimler paylaşılacak takvimlerimiz olacak.

Amaç burada yeni nesli bu konuda duyarlı hale getirmek. Çocuklarla ayrı bir çalışma yapacağız, Van esnafıyla da ayrı bir çalıştayımız olacak. Burada Van esnafına çok şey düşüyor. Biz artık çocuk evliliklerine sessiz kalamayız ortak bir tepki koymalıyız diye düşünüyoruz. Bunu tek başımıza yapmamız mümkün değil. Bu yüzden Van esnafının yanımızda durmasını istiyoruz. Kuaförler buna sahip çıktılar, hatta buraya gelip broşürleri aldılar. Kuaförler gibi diğer esnafında buna duyarlı olmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: www.ortaksorun.com

Editör: Wan Haber