Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yeni imar plan protokolünü fesh eden Van Belediyesi’ni ziyaret eden Van Emlakçıları, belediyeye kararlarından teşekkür etti. Bakanlığın Van’a gereken değeri vermediğinin net bir şekilde ortaya çıktığını söyleyen Van Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkanı Orhan Özdek, “Anket yapılırsa bu kentin yüzde 99’u belediyenin aldığı bu karardan memnun olduğunu göreceksiniz” diyerek belediyenin yanında olduklarını söyledi.

Van Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkanı Orhan Özdek, Yönetim Kurulu üyeleri ve derneğe bağlı üyeler Van Belediyesi’ni ziyaret ederek Belediye Başkan Vekili Sabri Abi ile görüştü. Yeni İmar Planı Protokolünün belediye tarafından iptal edilmesini destekledikleri aktaran emlâkçı esnafı yeni yapılacak çalışmalarla ilgili de bilgi aldı. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Van Belediye Başkan Vekili Sabri Abi, Van’ın çok uzun yıllar ihmal edilen, sorunları birikmiş ve çözüm beklemekte olan bir il olduğunun söyleyerek, belediyenin bu sorunların tamamını kısa bir vadede çözemeyeceğini belirtti.

Abi: Halkımızın zararına olan hiçbir şeyi kabul etmedik, etmeyeceğiz

Van Belediyesi olarak var olan sorunları çözmek için tüm güçleri ile çalıştıklarını belirterek, “Bu çaba ve gayret içerisindeyken her kesimden halkın destek ve katkılarına da ihtiyacımız vardır. Bunun için tüm halkımızın önerileri ve eleştirileri bizim için çok önemlidir. Tabi bizler kent sorunlarını çözmek için ve çözüme kavuşturmak için bu kadar çaba sarf ederken önümüze de engeller çıkıyor. Hepinizin bildiği gibi şuan kentimizin en önemli sorunu imar’dır. Bu kentte yaşanan sorunları en iyi burada yaşayan siz emlak esnafı bilirsiniz. Kısa bir süre önce Van büyük bir deprem yaşadı ve büyük depremden dolayı büyük tahribatlar yaşadı. İnsanlarımızın ve kentimizin yaşadığı büyük zararlardan sonra kentimize yeni bir imar planı gereği duyuldu. Bunun için gerekli adımlar atıldı. Bizlerde Van Belediyesi olarak bunun için gerekli tüm katkılarımızı en iyi niyetimizle sunduk ve destek verdik. Çevre Şehircilik Bakanlığı ile protokollerimiz oldu. Yeni imarı yapma görevi Çevre ve Şehircilik Bakanlığına verildi. Aramızda yapılan protokolle göre yeni imar planı bir yıl içerisinde tamamlanıp 08 Şubat 2013 tarihinde tarafımıza teslim edilecekti. Bizler de belediye olarak bu yeni imar planını çok önemsediğimiz için bu süre içerisinde sürekli istişare içerisinde olup en az ayda bir kez Ankara’ya giderek gerekli Bakanlıkla görüşmeler gerçekleştirdik. Tabi Bakanlık bizleri ihmal ettiği gibi bu işin dışında da tuttu. Sonuç itibarı ile protokol tarihi bir yıllık süresini tamamlayıp üzerinden zaman geçmesine rağmen tamamlanamadı ve yapılmadı. Bu da yapılan protokol anlaşmasına göre zamanında yapılamadığı için hukuki olarak fesh edildi. Tabi buna rağmen bizler yine kendileri ile istişare yaparak gerekli görüşmelerimizi yapmaya devam ettik. Bu sefer Bakanlık bizden bir yıllık yeni bir protokol süresi istedi. Bizler de belediye olarak bu kenttin ve insanlarımızın bu kadar mağduriyetini daha fazla kabul edemezdik ve kabul etmedik. Bu itirazımızın üzerine bu sefer bizden aylarca beklememizi istediler. Bizlerde Belediye olarak bunu da kabul etmedik. Çünkü yapılacak olan planda ne bizim görüş ve fikirlerimiz nede kentte bulunan kurum ve sivil toplum örgütlerini kabul etmiyorlardı. Belediye olarak bu kadar ihmal, gecikme ve mağduriyeti kabul etmeyeceğimizi söyledik” dedi.

""

Abi: Plan kapalı kapılar ardında yapıldı

Planın kapalı kapılar ardından yapıldığını söyleyen Abi, bununla ilgili kentte çok kirli spekülasyonların da yapıldığını aktardı. “Bakanlığın bizi her şeyin dışında tutması, tüm iyi niyetlerimizi ve girişimlerimizi kabul etmemesi, bizi dikkate almaması zaten bu imar planının doğru bir şekilde çıkmayacağını gösteriyordu” diyen Abi, Van halkının zararına olan hiçbir şeyi kabul

etmediklerini ve etmeyeceklerini belirtti. Halkın mağdur olmaması için belediye olarak gerekli çalışmaları başlattıklarını aktaran Abi, çalışmanın kısa bir süre içerisinde tamamlanacağını ve bu konuda halkın bilgilendirileceğini söyledi.

Emlakçılar Derneği Başkanı Özdek: Bizi bir yıldır mağdur ediyorlar Daha sonra konuşan Van Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkan Orhan Özdek ise Van Belediyesi’nin genel çalışmalarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Yaşanan depremlerden sonra Van halkının büyük bir mağduriyet yaşadığını hatırlatan Özdek, bu mağduriyeti en çok yaşayan esnafların başında ise emlakçıların geldiğini söyledi. Yeni yapılan imar planının yapılacağı konusunu duyduklarında mutlu olduklarını ancak uzun bir süre mağdur edildiklerini aktaran Özdek, “Biz bu kadar mağdur edildikten sonra 4’üncü sınıf bir imar planı ile karşılaştık. Bir yıldır tüm esnaflar olarak hiçbir şekilde çalışamıyoruz, satışlar durdu, alım-satım yapamadık. Bundan dolayı da büyük sorunlar yaşayan çoğu esnafımız iflasın eşiğine geldi. Bu kadar süre içerisinde doğru ve dürüst bir şekilde yeni imar planı yapılmalıydı. Ama yapılmadığı gibi çok farklı ve kirli durumlarla da karşılaştık. Belediye olarak aldığınız bu karar en doğru karardır. Bizler tüm emlakçılar esnafı olarak sonuna kadar sizin ve kararınızın arkasındayız. Belediye ile beraber olmak istiyoruz. Çevre Şehircilik Bakanlığı’ndan hiçbir beklentimiz kalmadı. Ama belediyemizden beklentilerimiz var. Kent ve kent esnafı için belediyemizin sağlıklı karar vereceğini ve yanımızda olacaklarına inanıyoruz” diye konuştu.

Özdek: İmar planını kabul etmiyor ve etmeyeceğiz

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ankara’nın Van kentine gereken önemi vermedikleri gönderdikleri 4’üncü sınıf imar planı ile netleştiğini söyleyen Özdek, “Eğer 1’inci sınıf imar planı yapılıp zamanında önümüze bırakılsaydı biz bugün belediyeye karşı gelir ve bu karara itiraz ederdik. Ama haklı ve doğru yoldayız çünkü 4’üncü sınıf imar planını kabul etmiyor ve etmeyeceğiz. Gelişigüzel çizdikleri imar planını yapan Ankara’ya da inanmıyoruz. Bu memleket bu sorunları hak etmiyor. Van bu kadar güzel ve yaşanılır bir kent iken bu kadar geri kalıyorsa bu abes bir durumdur. Bakanlık bizleri 1996 imar planına mecbur bıraktı. Başkanımıza ve belediyemize bu planı kabul etmedikleri için tekrar teşekkür ediyoruz” dedi.

“Kentin yüzde 99’u belediyenin yanındadır”

Kentin yüzde 99’unun belediyenin verdiği karardan memnun olduğunu söyleyen Özdek, imar palanı ile ilgili çok kirli oyunların döndüğünü, insanlardan para talep kişilerin ortaya çıktığını ifade etti. “Belediyenin imar ile ilgili yaptığı basın açıklamasından sonra rahat uyuyabildik” diyen Özdek, “Kanayan yaramız imar planıdır. İnşaat, emlak durdu. Yapacakları yeni imar planındaysa eski plana razıyız. Bu kenttin en büyük ekonomilerinden biri de emlaktır. Ama herkes parasını buraya yatırmış ve imardan dolayı hiç bir şey yapamıyor. Onun için sizden ricamız bir an önce önümüzü açın. Önümüzde bizleri engelleyen noktaları aşmayı istiyor ve beraber en iyisini yapmayı istiyoruz” diye konuştu.

Editör: Wan Haber